Ce urmează după acest de episod de iarnă autentică? Bojariu, ANM: Nu ne vom întoarce la temperaturile de acum o săptămână

Ce urmează după acest de episod de iarnă autentică? Bojariu, ANM: Nu ne vom întoarce la temperaturile de acum o săptămână / Foto: Pixabay, de Franz26
Ce urmează după acest de episod de iarnă autentică? Bojariu, ANM: Nu ne vom întoarce la temperaturile de acum o săptămână / Foto: Pixabay, de Franz26

Află în articol cum va fi vremea după ce urmează după acest episod de iarnă autentică.

Roxana Bojariu, climatolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, a explicat la Realitatea Plus cum va fi vremea după ce va trece acest weekend cu ninsori, numit de meteorologi și un "episod de iarnă autentică".

"Per total luna februarie pare să aibă, tehnic vorbind, un regim ușor peste normă, dar vorbim de o sinteză care nu poate să precizeze exact care sunt succesiunile de fluctuații de temperaturi ridicate și coborâte. Ce urmează acum în săptămâna care vine? Mai puține precipitații, însă nopți reci, în care vom avea temperaturi negative, spre deosebire de perioada anormală în care am avut inclusiv noaptea temperaturi pozitive în mare parte din țară.

În schimb, ziua vor fi temperaturi pozitive în mare parte din țară, evident excepție făcând zonele montane, acolo unde odată cu creșterea înălțimii scade temperatura, e un fenomen normal. Așa că nu ne vom întoarce la temperaturi așa cum le-am avut acum o săptămână.

Vom avea ninsori și în martie?

Să ținem cont că chiar dacă vom avea un alt episod de ninsoare și în martie, va fi unul limitat în timp. Nu mai putem vorbi de condiții de iarnă pentru că insolația crește, ziua se mărește. Am avut viscol inclusiv în aprilie, în 2017, în a doua parte a lunii aprilie, dar, evident că a fost de scurtă durată, însă a avut impact atunci.

Această zăpadă apoasă din păcate îngreunează foarte mult arborii și pe tot ce se depune, și poate să provoace stricăciuni chiar mai mari decât zăpada obișnuită", a declarat Roxana Bojariu.

Efectele fenomenelor meteo extreme

Întrebată care sunt efectele fenomenelor meteo extreme, Roxana Bojariu a spus: "E clar că sunt efecte pe multiple planuri. Sănătatea publică, e foarte importantă și transporturile, evident că până la urmă fiecare domeniu de activitate este afectat, inclusiv afectat într-o oarecare măsură de această succesiune și pe viitor. Am spune că există și părți bune ale episodului în România pentru că ne aduce o cantitate de precipitații în zona unde aveam deficit de resurse de apă, adică în sud-est, în sudul Moldovei, deci din punctul ăsta de vedere este un lucru bun. Altfel, stratul de zăpadă este protector pentru eventualele perioade de îngheț care ar putea veni".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel