Care este diferența dintre un bou și un taur

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels

Tu știi care este diferența dintre un bou și un taur? Iată prin ce se deosebesc. 

Termenii de bou și de taur definesc ambele masculi din aceeași specie de animale, mai exact sunt bovine masculine – Bos taurus taurus. Diferența dintre un bou și un taur este dată în primul rând de rolul pe care aceste animale îl primesc într-o gospodărie sau fermă – taurul este folosit pentru reproducție, boul este ținut pentru muncile câmpului, trasul căruțelor sau al utilajelor agricole.

Un bou este castrat după vârsta de 10 luni și este folosit la muncile din gospodărie, precum și în cele de la câmp, potrivit agrointel.ro. Animalul este castrat pentru a i se înfrâna apetitul sexual și pentru a deveni mai docil. La bou, coarnele rămân intacte, fiind un element distinct față de taur.

BOU, boi, s. m. 1. Taur castrat, folosit ca animal de tracțiune și mai ales pentru carne (Bos taurus).

Taurul, însă, nu este castrat și este folosit exclusiv pentru reproducere. Acestuia i se taie coarnele pentru a reduce riscurile când acesta devine agresiv. În prezent, tot mai multe ferme de bovine optează pentru inseminarea artificială. Drept urmare, medicii veterinari recomandă castrarea masculilor, fiindcă dacă nu sunt sterilizați, după vârsta de un an, aceștia pot dezvolta un temperament periculos și sunt greu de controlat.

TÁUR, tauri, s. m. 1. Mascul necastrat din specia taurinelor, cu capul mare, pielea groasă, părul de pe frunte lung și adesea creț; buhai (Bos taurus). 

Așadar, principala diferență bou și taur este rolul lor în gospodărie. Ei sunt din aceeași rasă și aceeași specie: Bos primigenius. Oamenii au preferat însă să îi denumească diferit, după ce le-au stabilit rolurile.

În rândul bovinelor mai există doi termeni des folosiți. Steer, care este masculul tânăr castrat. Acesta e sterilizat înainte de a ajunge la maturitate sexuală și de obicei sunt crescuți pentru carne, scrie agromedia.ro. Heifer, adică femele tinere, fertile, dar care încă nu au fost gestante. De obicei au între unul și doi ani.

Vezi și: Care este diferența dintre ouăle albe și cele maronii. Legătura cu lobul urechii găinilor. Tu știai?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel