Boala care îți poate strica de tot concediul. ”Nu mâncați așa ceva!”

Foto Pexels
Foto Pexels

Este perioada concediilor și trebuie să fim atenți la ce consumăm atunci când mergem în vacanță.

Medicul infecționist Ruxandra Moroti a povestit, la Antena 3, care sunt simptomele enterocolitei și cum trebuie tratată, atunci când suntem în deplasare.

„Enterocolitele, majoritatea lor, au cauze virale. Însă o parte dintre ele sunt bacteriene, o parte fungice, altele parazitare. Și mai există așa numitele toxiinfecții alimentare care, în denumirea largă, implică și substanțe care intră pe cale digestivă, dar nu sunt neapărat microbi și care ne fac rău. Principalul simptom al enterocolitei este diareea. Alte simptome sunt dureri abdominale, crampe, greață, vărsături. În stadii severe, dacă există o penetrare a microbului intestinal prin bariera intestinală, putem avea fenomene sistemice, precum febră, stare generală alterată. În urma diareei ajungem la semne de deshidratare severă, care pun viața în pericol atunci când sunt peste 10% din greutatea corporală”, a spus medicul.

„Când plecăm în concedii, ar trebui să avem o igienă alimentară și a mâinilor și să știm unde mergem să consumăm alimente. Alegem locuri igienice, neaglomerate, ne spălăm pe mâini, vedem să nu există muște, încercăm să nu luăm mâncare de pe stradă. Iar în momentul în care vrem să consumăm un aliment, acesta trebuie să fie suficient preparat termic.

(...) O mâncare veche își poate altera gustul sau nu. În momentul în care își alterează gustul, nu o mâncați! Alimentele trebuie puse în frigider la cel mult două ore după ce au fost gătite! Nu se lasă pe masă!”, a mai explicat medicul. 

Hidratați-vă corect, a subliniat medicul

„Ar trebui să ținem și un regim. Știe toată lumea că zeama de orez, orezul este un bun aliment pentru a ne drege de diaree. Atenție! Acesta nu trebuie reîncălzit! În momentul în care este reîncălzit se poate lua și o toxină care se dezvoltă acolo și care îți dă o a doua diaree.

Dintre fructe, banane coapte, nu banane verzi! Și mere coapte la cuptor... sunt cam singurele fructe permise în diaree. Și pâine prăjită”, a mai spus medicul la rubrica „Sfat de Sănătate” de la Antena 3. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel