BNR a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 5,1% la 4,6%

mugur_isarescu_8
mugur_isarescu_8

Banca Naţională a României a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 5,1% la 4,6%, şi prognoza pentru 2012, de la 3,6% la 3,5%, a declarat luni guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.

"Datele privind inflaţia încep să arate mai bine şi noi sperm că cel puţin în această perioadă de vară îmbunătăţirile să fie substanţiale", a spus Isărescu la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.

El a arătat că începând cu lunile mai şi iunie a avut loc o corecţie "extrem de puternică" a preţurilor volatile, iar persistenţa deficitului de cerere ajută la reducerea inflaţiei.

"Cererea de consum trenează în continuare. (...) Volumul creditului de consum pentru populaţie continuă să fie jos, ceea ce înseamnă că populaţia se concenterază în a-şi rambursa creditele şi, în al doilea rând, nu are curajul să se antreneze în noi credite", a spus Isărescu.

El a mai arătat că volatilitatea cursului de schimb a crescut faţă de începutul anului, dar este în continuare mai mică decât în cazul zlotului polonez şi forintului maghiar.

"Creşterea volatilităţii se pare că este legată destul de bine de prima de risc. Am văzut o uşoară creştere odată cu accenturarea temerilor de criză din zona euro. În ultimel zile vedem o atentuare", a mai spus guvernatorul.

În luna mai BNR majorase prognoza de inflaţie pentru anul în curs de la 3,6% la 5,1%, iar pe cea de anul viitor de la 3,2% la 3,6%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel