BNR a împrumutat nouă bănci cu 2,7 miliarde de euro

BNR
BNR

La o săptămână după ce 11 bănci au atras de la banca centrală o sumă record de 3,1 miliarde euro (13,85 miliarde lei) pentru operațiunile de tip repo, Banca Națională a României a împrumutat, luni, nouă bănci comerciale cu 2,7 miliarde euro (11,97 miliarde de lei), transmite Mediafax.

Prin licitaţii repo, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an.

După ce BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci numărul de emisiuni de tiluri de stat pe care o bancă le poate utiliza drept garanţii în cadrul unei operaţiuni de piaţă monetară, sumele împrumutate şi numărul de bănci au crescut vizibil încă din prima astfel de operaţiune realizată în luna iunie.

Dacă în majoritatea licitaţiilor realizate din februarie şi până la jumătatea lunii mai participau trei-patru bănci şi sumele împumutate erau de 5-6 miliarde lei, ulterior, cererea a crescut considerabil întrucât lichiditatea din piaţă s-a redus.

Banca centrală a organizat, începând cu luna octombrie a anului trecut, săptămânal câte o licitaţie repo.

Băncile comerciale au afişat luni dimineaţă dobânzi de 4,86% - 5,33% pe an pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână, după ce vineri acestea au fost de 4,57% - 5,04% pe an. Dobânzile încadrează astfel rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5,25% pe an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel