BNR a anunțat un curs de referință sub maximul istoric

bnr
bnr

BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,4160 lei/euro, sub maximul istoric, deşi în piaţă cotaţiile se situau peste 4,42 lei/euro, ca urmare a unor ordine comerciale masive de cumpărare de euro din partea unor jucători din Londra, potrivit dealerilor, informează Mediafax

Precedentul maxim istoric, de 4,4168 lei/euro, a fost anunţat pe 2 mai, când, din cauza incertitudinilor legate de măsurile pe care le va adopta noul Guvern, jucătorii de pe piață erau îngrijorați.

În sesiunea precedentă, cursul s-a plasat la 4,4032 lei/euro.

Potrivit dealerilor, spre jumătatea zilei, au apărut în piaţă ordine agresive de cumpărare de euro de la un jucător din Londra, care a urcat cotaţiile la un maxim de 4,4260 lei/euro.

"BNR a încercat să tempereze deprecierea leului, însă jucătorul londonez a fost hotărât să ducă referinţa mai sus", a spus dealerul unei bănci.

Rata de schimb nu a coborât sub 4,4190 leieuro în intervalul 12:30-13:00, când BNR a anunţă cursul de referinţă, a declarat sursa citată.

Moneda națională a continuat să se deprecieze şi faţă de dolar, cursul urcând cu 1,81 bani, de la 3,3850 lei/dolar la 3,4031 lei/dolar, maximul începând cu 16 ianuarie, în timp ce pentru francul elveţian, referinţa a urcat miercuri cu 0,98 bani, la 3,6765 lei/franc, fiind atins un nou maxim din 5 septembrie, când francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Cotaţiile monedei naţionale s-au situat peste 4,41 lei/euro în debutul sesiunii interbancare de miercuri, după care rata de schimb a coborât pentru scurt timp uşor sub acest nivel.

Deprecierea leului a fost amplificată şi de sentmentul negativ din regiune, după ce surse din industria financiară au declarat pentru Reuters că Spania va cere instituţiilor de credit să consituie rezerve de încă 35 miliarde de euro pentru împrumuturile acordate constructorilor, în contextul încercărilor autorităţilor de a restabili încrederea în stabilitatea sectorului bancar.

Valutele din regiune afişau de asemenea, deprecieri importante. Zlotul era în scădere cu 0,3%, iar forintul a pierdut 0,7%.

Băncile comerciale au afişat miercuri dimineaţă dobânzi de 3,84 - 4,34%, în scădere de la 3,92 - 4,42% pe an pentru plasamentele pe termen de o zi. Totodată, au scăzut uşor şi dobânzile practicate pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână, de la 3,97 - 4,47% la 3,93 - -4,43%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel