Biserica Iancu Vechi Mătăsari își sărbătorește hramul

Biserica Matasari
Biserica Matasari

Biserica parohiei Iancu Vechi - Mătăsari din București îl sărbătorește pe 20 septembrie pe Sfântul Mare Mucenic Eustație, ocrotitorul instituției de cult situată în Bd-ul Pache Protopopescu, nr. 90. Evenimentele dedicate hramului debutează miercuri, 19 septembrie, de la ora 17.30, când va fi oficiată slujba Privegherii.

Sărbătoarea dedicată ocrotitorului  bisericii parohiei Iancu Vechi – Mătăsari va continua joi, 20 septembrie, de la ora  9.30, cu Sfânta Liturghie oficiată de către un sobor de preoţi şi diaconi, potrivit unui comunicat de presă, transmis redacției.

Documentele din arhiva parohie atestă faptul că biserica Iancu Vechi Mătăsari păstrează cu mare evlavie de 140 de ani părticele din sfintele moaşte ale Sfântului Mare Mucenic Eustaţie, ale soţiei sale Teopista şi ale fiilor lor Agapie şi Teopist, fiind singurul lăcaș de cult din Capitală şi printre puţinele din ţară care păstrează părticele din cinstitele moaşte.

Sfântul Mare Mucenic Eustaţie a fost un vestit comandant în armata împăratului roman Traian (98-117), care înainte de a se converti la creştinism se numea Plachida. După convertire, Sfântul Eustaţie împreună cu soţia sa Teopista şi fiii lor Agapie şi Teopist au fost martirizaţi în timpul împăratului roman Hadrian (117-138) pentru că au refuzat să renunţe la credinţa în Hristos.

Biserica veche a parohiei Iancu Vechi – Mătăsari a fost construită între anii 1774 - 1775 de Dumitru Gheorghe Măcelaru, soţia sa Ghiţa (Gherghina) şi preotul Ivan de la biserica Silvestru pe terenul dăruit de căpitanul Nicolae Petre şi unchiul acestuia, Frangulea, în timpul domnitorului Ţării Româneşti Alexandru Ipsilanti şi a mitropolitului Grigore al II-lea.

Din păcate, lucrările de consolidare demarate în anul 2000, pentru refacerea structurii de rezistență a bisericii puternic afectată de cutremurele din anii 1940, 1977, 1986 şi 1990, au deteriorat iremediabil lăcașul de cult, din cauza unor erori de execuție, motiv pentru care biserica veche a fost demolată. În perioada 2002-2008, a fost construit un nou lăcaș de cult, unde, în prezent, se fac lucrări pregătitoare pentru începerea picturii interioare şi a mozaicurilor exterioare, precum şi de finalizare a Centrului social-educational Sfântul Mare Mucenic Eustaţie din incintă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel