Bancă de ţesuturi şi celule umane, la Timişoara

transplant
transplant

O bancă de ţesuturi şi celule umane va fi construită la Timişoara, primul pas în acest sens fiind făcut marţi după ce plenul Consiliului Judeţean a aprobat alocarea unui teren în folosinţă gratuită Ministerului Sănătăţii, care este beneficiarul proiectului. Suprafaţa este de 450 mp şi este situată lângă Spitalul Judeţean Timişoara.

„Până acum, la Timişoara am avut o serie de donatori de organe, echipe specializate de la Cluj, Bucureşti, Târgu Mureş au venit şi au recoltat organele şi le-au dus în respectivele centre universitare, pentru transplant“, a declarat consilierul judeţean Gheorghe Nodiţi, director al Spitalului Judeţean, citat de Agerpres.

El a precizat că la Casa Austria (Clinica de politraumatologie, arşi şi chirurgie plastică şi reparatorie) există un aparat achiziţionat în urmă cu trei ani, în care se poate conserva pielea pentru un interval de până la 14 zile. „În acest interval se poate efectua şi transplantul. Asta avem, dar aceasta nu este o bancă de ţesut unde să putem conserva organul prelevat timp mai îndelungat“, a spus Nodiţi.

În ultimul an, la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Timişoara au fost mai multe intervenţii chirurgicale pentru prelevarea de organe.

„În primul rând, poate fi reluat transplantul de rinichi, pentru că s-a mai făcut. Există chiar o prioritate naţională. Aici s-a realizat primul transplant de rinichi cu organul prelevat de la un donor decedat. Operaţia a fost efectuată la Timişoara de o echipă condusă de prof. dr. Petru Drăgan în 1981. Sperăm ca transplantul renal să se reia cât mai curând. Apoi, cel de cord şi chiar de ficat, pentru că în Timişoara există un număr de medici care au experienţă bună în transplantul de ficat, care au efectuat stagii de pregătire în străinătate. Există o oarecare preocupare şi cred că este posibil şi acesta“, a explicat prof. dr. Dorel Săndesc, şeful Secţiei ATI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel