Azerii de la Shah Deniz II nu au ales încă între Nabucco Vest și TAP

nabucco
nabucco

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, spune că președintele Azerbaijanului, Ilham Aliev, i-a confirmat că săptămâna viitoare consorțiul Shah Deniz II va alege între proiectele Nabucco West și TAP, pentru gazele naturale azere, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, citat de Hotnews.

Discuția dintre cei doi s-a purtat pe marginea subiectului Coridorului Sudic de transport al gazelor, ruta prin care gazele naturale din zona Caspică să ajungă în UE fără să treacă prin Rusia.

”Atât Nabucco West, cât și TAP (Conducta Trans-Adriatică) au o importanță strategică pentru diversificarea aprovizionării pieței energetice comune. De aceea sunt încrezător că ambele proiecte vor putea fi realizate în cele din urmă”, a punctat Barroso. Președintele Azerbaijanului a spus și el că începerea proiectelor din Coridorul Sudic va ”schimba total harta energetică a Europei”, transmite agenția de presă azeră APA.

România este implicată în procesul Nabucco Vest, care urmărește accesarea gazelor naturale din faza a doua de exploatare a zăcământului Shah Deniz  și transportul gazelor pe piața europeană.

Țara noastră participă la implementarea proiectului prin compania Transgaz și prin semnarea Acordului Interguvernamental privind dezvoltarea Nabucco (13 iulie 2009), respectiv a Acordului de sprijin al proiectului (8 iunie 2011).

Conducta Nabucco va transporta gazele naturale provenind din Regiunea Caspică, de la granița turco-bulgară prin Bulgaria, România și Ungaria, către Terminalul de Gaze Central European de la Baumgarten. În calitate de componentă centrală a Coridorului sudic de gaze naturale, NABUCCO este perfect poziționată pentru diversificarea aprovizionării cu gaze naturale a peste 500 de milioane de potențiali clienți din economiile în dezvoltare din Europa de Sud-Est precum și pentru Europa de Vest, precizează sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel