Autostrada Moldova-Transilvania. Bodea, scrisoare deschisă pentru Iohannis

Deputatul PNL Marius Bodea i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să discute în CSAT problema autostrăzii Transilvania-Moldova.

Deputatul liberal consideră că ”dezbaterile din ultima perioadă cu privire la Autostrada Moldova-Transilvania au o concluzie clară: din cauza actualului Guvern, acest proiect este blocat”. Din aceste considerente el îi propune președintelui României să aibă în vedere ”o soluție concretă pentru acest proiect vital pentru întreaga regiune a Moldovei și pentru România: introducerea autostrăzii Moldova – Transilvania (Târgu-Mureș - Ditrău - Târgu Neamţ – Iaşi - Ungheni) ca subiect de discuție în cadrul următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării”.

Rețeaua TEN-T Core Network

”Comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Crețu, a spus clar că există bani pentru realizarea acestui proiect, doar că Guvernul nu îi accesează. Același lucru îl spunem noi, la Iași, de mai bine de 3 ani: autostrada aceasta face parte din rețeaua TEN-T Core Network, adică rețeaua principală de transport trans-european! Această situație de a refuza pur și simplu banii de la Uniunea Europeană pentru a oferi șansa la dezvoltare unei regiuni cu 4 milioane locuitori este distructivă pentru întreaga Regiune a Moldovei, în condițiile în care numărul coridoarelor TEN-T se va reduce după 2020. Astfel, 4 milioane de locuitori din Regiunea de Nord-Est sunt condamnaţi la sărăcie şi izolare economică”, mai scrie deputatul.

Principalul promotor al parcursului european al Republicii Moldova

”Societatea civilă din Iași și din întreaga regiune s-a moblilizat pentru a pune presiune pe factorii decidenți să demareze acest proiect vital. Oamenii semnează pe liste pentru începerea acestui mare proiect, însă știm cu toții că, juridic, acest demers disperat nu implică o obligație pentru decidenții zilei. În calitatea dumneavoastră constituţională de mediator între puterile statului, precum şi între stat şi societate, vă rog să aveţi în vedere că 4 milioane de locuitori din Regiunea de Nord-Est au nevoie de construcţia autostrăzii Moldova-Transilvania pentru a avea şansa unei vieţi mai bune. Totodată, în calitatea dumneavoastră de Şef al Statului Român, principalul promotor al parcursului european al Republicii Moldova, vă rog să aveţi în vedere că autostrada Moldova-Transilvania este un instrument important pentru ca locuitorii de dincolo de Prut să aibă acces rutier facil către Europa și, astfel, către modernitate. Regiunea de Nord-Est este una dintre cele mai sărace regiuni din Uniunea Europeană”, a mai arătat Marius Bodea.

Exodul tinerilor este masiv

”Vă rog, Domnule Președinte al României, să țineți cont de toate acestea și să sprijiniți instituțional realizarea autostrăzii Moldova-Transilvania prin introducerea acesteia ca subiect de discuție în cadrul următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Sentimentul nostru, al celor ce locuim în această regiune, după multiple eșecuri ale Guvernului României, este că astăzi numai Președintele României, în limitele competențelor sale constituționale, mai poate ajuta acest proiect. Consider că izolarea unei regiuni cu 4 milioane de locuitori afectează siguranța națională și pentru că în Regiunea de Nord-Est exodul tinerilor este masiv, iar nivelul de excludere socială din cauza sărăciei este unul ridicat. Autostrada Moldova – Transilvania este o problemă de interes național, iar în anul în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri, avem nevoie să unim România și prin rețele de comunicație, nu doar prin simțiri”, își încheie scrisoarea către președintele Klaus Iohannis deputatul PNL Marius Bodea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel