AS Prințul Radu, la Muzeul Țăranului Român

muzeul taranului roman
muzeul taranului roman

La Muzeul Național al Țăranului Român va avea loc, duminică 17 iunie, la ora 11.00, ceremonia de dezvelire a unei plăci memoriale cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la punerea pietrei de temelie a clădirii instituției culturale, eveniment care va avea loc în prezența Alteței Sale regale, Principele Radu al României, potrivit unui comunicat de presă.

Primele lucrări de construcție ale clădirii, care, în prezent, găzduiește Muzeul Național al Țăranului Român din Piața Victoriei din București, au demarat în anul 1912. Arhitectul N. Ghika-Budeşti, strălucit reprezentant al şcolii autohtone de arhitectură, a fost cel numit cu întocmirea proiectului şi conducerea lucrărilor la ceea ce trebuia să fie, potrivit opţiunii muzeologice a etnografului şi directorului Alexandru Tzigara-Samurcaş, "un palat al artei pământene", dispus sub forma incintelor de tip monastic.

Actuala clădire a Muzeului Țăranului Român, amplasată în apropierea Muzeului de Ştiinţe Naturale "Grigore Antipa" şi a Muzeului de Geologie, va fi finalizată după 29 de ani, la capătul unor nesfârşite întreruperi, în 1941, remarcându-se prin expresivitatea ansamblului compoziţiei completată cu utilizarea ponderată a elementelor decorative florale şi zoomorfe.

Somptuozitatea măsurată a unui adevărat palat al artei este ilustrată de zidăria aparentă de cărămidă roşie, ferestre mari reunite sub arcade, coloane ale logiei, elemente traforate, dar și de eleganta siluetă a turnului central cu imaginea foişorului amintind de clopotniţele vechilor mănăstiri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel