Anunț de la Vatican: "Un nou Papă pentru Paști"

vatican
vatican
Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi, a anunţat, luni, un "nou Papă pentru Paşti", după demisia lui Benedict al XVI-lea, care va intra în vigoare la 28 februarie, relatează AFP. "Ar trebui să avem un nou Papă pentru Paşti", a declarat în cadrul unei întâlniri cu presa părintele Federico Lombardi, adăugând că un conclav ar urma să fie organizat în următoarele 15-20 de zile după demisie. Benedict al XVI-lea, care are 85 de ani şi nu va participa la conclav, urmează să se retragă într-o mănăstire din incinta Vaticanului, după un sejur iniţial în reşedinţa papală de vară din Castel Gandolfo, în apropiere de Roma. Desemnarea unui nou papă se face de către un conclav secret de cardinali, într-o încăpere din Vatican. Buletinele de vot sunt anonime, pe fiecare fiind imprimat cuvântul "eligo" (aleg). Numărarea voturilor secrete se face în prealabil de o comisie alcătuita din trei membri. Pentru a fi ales, noul papă trebuie să întruneasca două treimi plus un vot.

Atunci când unul dintre candidaţi întruneste majoritatea necesară, buletinele de vot sunt amestecate cu paie uscate şi aprinse în sobă. Pe hornul special din Capela Sixtină iese un fum alb care vesteşte mulţimii că lumea catolică are un nou papă.

Imediat după aceea, unul dintre cardinali iese pe balconul Domului şi anunţă: "Annuntio vobis gaudium magnum - habemus Papam!", rostind şi numele celui ales.

Alegerea Papei Benedict al XVI-lea a fost una dintre cele mai rapide din istoria Conclavelor. Noul Papă, succesorul Papei Ioan Paul al II-lea, a fost ales la al patrulea sau al cincilea vot, în a doua zi de Conclav. Fumul alb care a apărut deasupra Capelei Sixtine anunţând alegerea ca Papă a Cardinalului Joseph Ratzinger a avut loc la 25 de ore şi 25 de minute după ce Cardinalii s-au închis în Conclav pentru a începe deliberările.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel