Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus joi începerea unei anchete la Grădina Zoologică din Galaţi, unde animalele trăiesc în condiţii improprii, mai ales în condiţiile în care grădina s-a transformat în şantier, acolo având lucrări de reabilitare, potrivit Mediafax.
Autor: Cosmin Bidileci
Grădina zoologică din pădurea Gârboavele de lângă oraşul Galaţi a intrat de ceva timp în renovare, dar animalele sunt încă în cuşti, îndurand condiţii nu tocmai potrivite pentru ele. Fondurile pentru renovarea parcului zoo au fost direcţionate din bugetul Consiliului Galaţi - 7,2 milioane de lei şi din bugetul Ministerului Mediului - 6,82 de milioane de lei.
"Ca urmare a semnalărilor din presă, cu privire la încălcări ale prevederilor legislative referitoare la protecţia animalelor, la Grădina Zoologică din Gărbovele, judetul Galaţi, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a dispus declanşarea unei anchete", se arată într-un comunicat al ANSVSA.
Pe parcursul lucrărilor au fost semnalate de către beneficiar - Consiliul Judeţului Galaţi - mai multe nereguli în legătură cu modul de proiectare, dar şi cu felul în care sunt efectuate lucrările propriu-zise. Animalele din întreg parcul zoo suferă datorită condiţiilor nu tocmai bune pe care sunt nevoite să le îndure.
Sunt probleme legate de proiect, mă refer la clădirile care se ridică şi la felul în care va arăta Grădina Zoologică. E o investiţie foarte mare, se vor face şi lucruri bune, dar mai trebuie verificate o serie de aspecte. La noua clădire a leilor, scurgerea nu s-a făcut cum trebuia, trebuia făcută în interiorul cuştii, iar ea este făcută pe trecere", a explicat Paraschiva Vintilă din cadrul biroului preşedintelui CJ Galaţi, instituţie care este beneficiarul lucrării.
"Apar şi situaţii grave, ca atunci când o bucată de material de pe şantier a ajuns să fie mestecată de unul dintre lei, iar bucata a ajuns să i se înţepenească animalului în gură. A fost nevoie de o operaţie sub anestezie pentru ca leul să scape de corpul străin care îi punea viaţa în pericol", a mai spus Vintilă.
În urma acestor renovări s-a descoperit o altă problemă destul de gravă, spaţiile pentru animale vor fi mai mici, iar unele din cuşti nu vor avea scurgere în interior, singurele scurgeri fiind înexteriorul cuştilor, pe alee. De asemenea, în zona în care se vor afla urşii nu va exista alimentare cu apă, astfel încât curăţarea padocurilor va fi foarte dificilă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu