Analiști: Lupta politică dintre Ponta și Băsescu afectează leul și crește costurile de finanțare

Mai mulți analiști și investitori consideră că lupta politică dintre premierul Victor Ponta şi preşedintele suspendat Traian Băsescu va creşte costurile de finanţare ale României şi va slăbi în continuare leul, care are în această lună a doua cea mai slabă evoluţie la nivel mondial, citează Bloomberg, potrivit Mediafax.

Tensiunile politice din România sporesc îngrijorarea investitorilor legată de determinarea statului român de a respecta disciplina fiscală anul viitor, în cadrul programului preventiv cu instituţiile internaţionale.

Uniunea Europeană "l-a convocat" pe premier la Bruxelles pentru a discuta despre acest conflict, în timp ce cancelarul german Angela Merkel, care l-a lăudat pe preşedinte pentru susţinerea măsurilor de austeritate, l-a avertizat pe Ponta în legătură cu încălcarea principiilor de bază ale democraţiei.

"Ne-am redus într-o anumită măsură poziţiile din România, săptămâna trecută, şi analizăm noi acţiuni de acest tip", a declarat Ronald Schneider, implicat în administrarea unor active de datorii de 1 miliard de dolari pe piaţa emergentă, la Raiffeisen Kapitalanlage în Viena, el considerând esențial ca incertitudinile să fie eliminate.

"Cheia este oprirea incertitudinilor şi credibilitatea voinţei guvernului de a coopera cu FMI", a spus Schneider.

Ponta vrea să îi dea o lovitură decisivă lui Băsescu, la două luni după ce a devenit al treilea premier al României din acest an, în care vor avea loc alegeri generale, se arată în articolul publicat de Bloomberg.

Disputa vine după ce criza datoriilor din Europa şi valul de frig din această iarnă, au împins economia românească în a doua recesiune din ultimii patru ani, o agitație politică care a dus la deprecierea leului la un minim record faţă de euro, pe 9 iulie.

Costul asigurării datoriilor României (CDS-uri) pe termen de cinci ani a urcat la 4,41 puncte procentuale, aproape de un maxim al lunii de 4,48 puncte înregistrat pe 9 iulie, în creştere de la 4,07 puncte pe 5 iulie, potrivit datelor Bloomberg.

Agenția mai notează, de asemenea, că parlamentarii l-au suspendat pe Băsescu săptămâna trecută, sub acuzaţia că şi-a depăşit atribuţiile când a anunţat reduceri de salarii în sectorul de stat, în 2010, şi alte decizii economice, dar și că Băsescu a supravieţuit unui referendum de suspendare în 2007, fiind votat de 74% dintre participanţi, precizând, totodată, că popularitatea președintelui suspendat a scăzut după ce a susţinut măsurile de austeritate ale fostului guvern condus de Emil Boc.

"Incertitudinile în privinţa politicilor economice şi riscul de întârziere a programului cu FMI ar putea conduce la înrăutăţirea perspectivelor de finanţare în valută, amplificând presiunile asupra leului şi a costului de credit al statului", a declarat în această săptămână Mai Doan, analist la Bank of America Merrill Lynch, arătând că actuala coaliţie aflată la guvernare "a demonstrat un angajament verbal puternic faţă de programul cu FMI, dar nu a dezvăluit vreun detaliu privind strategia economică pe termen lung, iar disciplina fiscală trebuie dovedită".

Lupta pentru putere din România a determinat-o pe Merkel să îl susţină pe Băsescu în faţa eforturilor coaliţiei de guvernământ de a-l suspenda.

Ponta a declarat luni că Merkel şi partidul ei îl susţin pe Băsescu "pentru că sunt singurii susţinători ai austerităţii în Europa".

Costul de finanţare al României pe piaţa internă a crescut uşor în ultimele câteva săptămâni, alimentat de criza datoriilor din Europa şi tensiunile politice din ţară, a declarat marţi secretarul de stat Cristian Sporiş, citat de Ziarul Financiar, mai scriu cei de la Bloomberg, adăugând că ministerul a vândut luni titluri de Trezorerie pe termen de 11 luni cu un randament mediu de 5,53%, comparativ cu un randament mediu de 5,29% pentru titlurile pe un an vândute luna trecută.

Potrivit analistului de la Nomura, Peter Attard Montalto, "esenţial pentru pieţe ar trebui să fie politicile fiscale şi reformele structurale care au avut loc în ultimii trei ani. Este improbabil ca politicile economice să se schimbe în acest an, dar suntem îngrijoraţi pentru anul viitor", în special pentru o relaxare a politicilor în bugetul pentru 2013, "care va fi publicat înainte de alegerile generale şi care poate influenţa şansele de victorie ale lui Ponta" în scrutinul din noiembrie sau decembrie.

Banca Naţională a României "ar putea fi mai puţin dornică" să apere leul din cauza sumelor mari care trebuie rambursate FMI şi a perspectivelor mai dificile de refinanţare externă, provocate de incertitudinile politice, consideră analistul Mai Doan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel