ANAF: Suspiciuni de fals în cazul unor formulare tip 230 către o asociație

impozit_pe_venit
impozit_pe_venit

Peste 12.000 de formulare tip 230, prin care au fost direcționate sume din impozitul pe venit al unor persoane fizice către o asociaţie non-profit, sunt suspectate a fi false, drept pentru care Direcţia Generală a Finanţelor Publice Mureş a transmis Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş o sesizare penală.

În beneficiul Asociaţiei de Îngrijire şi Ajutor la Domiciliu Elena, cu sediul în Cluj-Napoca, numai în 17 mai, unitatea fiscală a primit, prin poştă, 745 de formulare tip 230, prin care persoane fizice direcţionau 2% din impozitul pe venit plătit în anul anterior, informeaă Mediafax.

Deoarece formularele au fost trimise fără tabel centralizator şi fără împuternicirea persoanelor fizice înscrise, fiind identificate persoane al căror nume figura în formulare, dar care nu au optat pentru direcţionarea cotei de 2% către asociaţia respectivă, există suspiciuni în privinţa legalităţii documentelor, se arată într-un comunicat al ANAF.

"Situaţia centralizată la nivelul tuturor unităţilor subordonate DGFP Mureş arată că au fost primite până în prezent peste 1.200 de formulare tip 230 pentru aceeaşi entitate, în condiţiile în care în anul 2009 au fost depuse pentru asociaţia respectivă numai 15 cereri, pentru care a fost transferată suma de 656 lei, iar în 2010 un număr de 51 de cereri, suma virată fiind de 3.644 lei. Există suspiciuni de fals şi în cazul unor formulare din anii anteriori", se menţionează în comunicat.

După ce ANAF a cerut date de la toate unităţile teritoriale, a rezultat că pentru Asociaţia Elena au fost transmise peste 12.000 de formulare 230, pentru direcţionarea de sume din impozitele pe venit plătite în 2011, până la 21 mai. Acestea urmează să fie inventariate, centralizate şi verificate, urmând ca organele de cercetare penală să verifice legalitatea formularelor depuse, după care se va stabili şi prejudiciul estimat pentru anii 2009 şi 2010 şi sumele care fac obiectul cererilor aferente anului 2011.

Potrivit sursei citate, "După finalizarea acestor proceduri, ANAF va dispune măsurile legale. ANAF recomandă persoanelor fizice să manifeste atenţie în legătură cu transmisia datelor personale de identificare, pentru evitarea situaţiilor în care acestea ar putea fi utilizate în activităţi ilegale. De asemenea, ANAF recomandă organizaţiilor şi asociaţiilor non-profit să respecte procedurile legale privind depunerea documentelor cu caracter fiscal prin împuterniciţi".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel