Milioane de tone de produse alimentare sunt transportate proaspete de la un colţ în altul de lume. Pentru ca alimentele să ajungă în stare bună la consumatori, este necesar transportul în spaţii reci. Menţinerea unui ambiant rece pentru păstrarea alimentelor este foarte costisitoare şi are un impact negativ asupra mediului înconjurător.
Autor: Anca Murgoci
Produsul poate fi consumat în stare deshidratată. Dacă doriţi ca alimentul să revină la forma iniţială, nu trebuie decât să îl introduceţi în apă. În acest fel, produsul îsi va recăpăta forma iniţială.
Procesul de liofilizare este cunoscut încă de pe vremea incaşilor din munţii Anzi care îşi depozitau astfel cartofii pe muntele Machu Picchu. Temperaturile scăzute îngheţau alimentele, iar apa se evapora în condiţii de presiune scăzută. Tehnica nu a fost masiv utilizată din cauza faptului că este foarte costisitoare şi durează 24 de ore. Yanovsky încearcă să găsească o metodă pentru a reduce costurile de bani şi de timp. Potrivit http://www.bbc.co.uk, alimentele liofilizate trebuie păstrate într-un loc special, pentru a nu lua contact cu oxigenul. În caz contrar, alimentele se vor strica.
Potrivit cercetătorului, tehnica este utilă în special ţărilor din America de Sud care produc o mare cantitate de hrană în întreaga lume. „Multe companii care exportă carne au dovedit interes în acest proiect”, spune Yanovsky. Pe lângă potenţialul comercial pe care îl are tehnica, expertul consideră că ar putea fi diminuată foametea din ţările în curs de dezvoltare. „Există multe alimente care se aruncă pentru că nu există suficiente resurse financiare pentru a le conserva”, explică argentinianul.