ALDE respinge votul prin corespondență: Nu e constituțional!

Copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat, marți, că formațiunea pe care o conduce respinge votul prin corespondență, pe motiv că acest proces prezintă ”două impedimente majore”: este birocratic și poate fi fraudat. Șeful Senatului a adăugat că votul prin corespondență încalcă Legea Fundamentală și a precizat că ALDE propune un sistem de vot simplu, similar celui din Germania.

„Modalitatea de vot prin corespondență are două impedimente majore. Primul este cel birocratic: formalitățile, procedurile care trebuiesc efectuate de cei care doresc să-și exprime votul sunt greoaie. Le-am explicat și celor de la PNL acest lucru și văd că această dorință nu este dorința românilor din străinătate de a vota prin corespondență, ci dorința PNL-ului. Al doilea impediment este posibiliatea de fraudare. Ar trebui să învățăm din experiența altor țări în această privință. Toate țările care au practicat acest sistem în ultima perioadă ne-au explicat că s-au înregistrat fraude importante. Și acum, în unele țări occidentale, din cauza practicării acestui sistem, alegerile nu pot să fie validate în toate colegiile electorale, pentru că sunt permanente contestații.

[citeste si]

(...) Propunem să fie copiat sistemul din Germania, care prevede o singură operațiune. Se duce fiecare cetățean român din străinătate și se înregistrează la ambasadă sau la consulat ca viitor votant, în așa fel încât Guvernul să poată dimensiona secțiile de votare în mod corespunzător. Apoi, românii se duc și votează în ziua alegerilor.

Dar mai este o problemă. Votul prin corespondență nu respectă prevederile constituționale. Constituția spune așa: votul este universal, egal, direct, secret și liber exprimat. Subliniez încă o dată: direct este votul, nu prin corespondență! Acest lucru va permite atacarea la Curtea Constituțională și, ca atare, vreau să dăm un semnal tuturor decidenților politici, că acesta este punctul nostru de vedere pe care îl vom susține indiferent de ce vor alții. Eu cred că trebuie să fim corecți, să înțelegem care sunt solicitările românilor din străinătate și să nu încercăm să promovăm cu de-a sila, cum face PNL-ul astăzi, un sistem de vot care este, după părerea mea, contrar intereselor elementare ale românilor din străinătate: acela de a-și putea să își exercite dreptul de vot ușor și neîngrădit”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel