ACTA nu va aduce prejudicii personale utilizatorilor de Internet din România

Acordul multilateral antipiraterie, ACTA, nu va aduce prejudicii utilizatorilor de Internet din România, a spus Răzvan Câşmoiu, directorul Direcţiei de expertiză şi constatări din cadrul Oficiul Român pentru Drepturi de Autor (ORDA).

Autor: Anca Murgoci

'Din punct de vedere al Legii nr.8, al drepturilor de autor şi a drepturilor conexe din România, semnarea acestui acord /ACTA, n.r./ nu va aduce modificări acestei legi. Considerăm că acest acord nu va aduce prejudicii personale utilizatorilor de Internet şi nu va atrage măsuri suplimentare utilizatorilor de Internet', a afirmat Câşmoiu.

Reprezentantul ORDA a identificat asemănările dintre prevederile ACTA şi Legea drepturilor de autor şi a drepturilor conexe din România.

'La articolul 23, alineatul 3 din ACTA se prevăd sancţiuni pentru prezentarea unei opere cinematografice într-o sală de proiecţie. În acelaşi timp, legea românească acoperă toate tipurile de opere, iar comunicarea publică a acestora fără acordul autorilor este sancţionată cu închisoare de la o lună la doi ani. De asemenea, la articolul 27, alineatul 5 din ACTA se specifică faptul că fiecare parte prevede măsuri de protecţie împotriva neutralizării măsurilor tehnice asupra produselor, dar numai pentru fonograme. În legea românească este vorba despre o paletă mai largă privind măsurile tehnice de protecţie. La articolul 139, indice 8 din Legea naţională, care nu are corespondent în ACTA, se arată că este infracţiune punerea la dispoziţie publicului larg a oricărei opere a unui autor fără acordul acestuia, indiferent de suport, astfel încât publicul să le poată accesa oriunde şi oricând', a explicat oficialul ORDA.

România a semnat alături de alte 21 de state member al Uniunii Europene tratatul antipiraterie.  Acordul urmează să fie ratificat de Parlamentul European în luna iunie a anului curent.

Germania, Olanda, Estonia, Cipru şi Slovacia sunt singurele state din UE care nu au semnat ACTA.

Documentul este un acord care vizează armonizeze standardele internaţionale privind protecţia drepturilor producătorilor de muzică, filme, medicamente, modă şi o serie de alte produse care pot fi victimele furturilor de proprietate intelectuală.

ACTA vizează, de asemenea, pirateria online de filme şi muzică. Cei care se opun acordului se tem că acesta va permite autorităţilor să blocheze conţinutul pe internet, informează Capital.ro. Citește și: Vezi aici ce reprezintă acordul ACTA semnat și de România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel