39 centre de permanenţă au fost înfiinţate la nivel naţional

centru de permanenta
centru de permanenta

Ministerul Sănătăţii a impus reguli noi privind desfăşurarea activităţii medicilor de familie în centrele de permanenţă. Acestea au dus  la flexibilizarea activităţii şi eliminarea disfuncţionalităţilor în organizarea unităţilor.

De asemenea, au fost suplimentate veniturile medicilor de familie şi  a asistenţilor medicali care asigură continuitatea asistenţei medicale primare în regim de gardă în aceste centre şi s-a prevăzut obligaţia autorităţilor locale de a se implica în susţinerea unităţilor de acest fel deoarece comunitatea locală este beneficiara directă a serviciilor efectuate.

“Asigurarea asistenţei medicale în centrele de permanenţă reprezintă o necesitate în mediul rural, acolo unde avem deficitară acoperirea cu asistenţă medicală. Acestea pot fi organizate însă cu succes şi în oraşe sau în localităţile unde au existat cazuri de spitale reprofilate pentru a asigura continuitatea asistenţei medicale”, a declarat ministrul Sănătăţii, CSEKE Attila.

Anul acesta, Ministerul Sănătăţii a alocat 21 milioane de lei pentru funcţionarea centrelor de permanenţă. În primul trimestru al acestui an, Ministerul Sănătăţii a prevăzut un buget de 8 500 000 lei pentru centrele de permanenţă, dar solicitarea CNAS  pentru finanţarea centrelor a fost de doar 6 095 000 lei, astfel încât au rămas neutilizaţi peste 2 400 000 lei.

Cele mai multe centre de permanenţă au fost deschise în judeţul Botoşani (7) şi în judeţul Satu Mare (6). În Teleorman au fost înfiinţate 4 centre, în timp ce în judeţele Hunedoara, Braşov şi Vâlcea au fost organizate câte 3 astfel de unităţi. În Mureş, Galaţi şi Sălaj au fost înfiinţate câte 2 centre de permanenţă, iar în Giurgiu, Brăila, Cluj, Argeş şi Bihor câte 1 centru.

În prezent, în România funcţionează peste 100 centre de permanenţă, în care activează 755 medici. Un număr de 62 centre de permanenţă funcţionează într-un spaţiu pus la dispoziţie de autoritatea locală. Mai sunt în procedură de înfiinţare încă 106 centre de permanenţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel