SONDAJ după puciul eșuat din Turcia. Rezultate-cheie

Aproape două treimi dintre turci cred că Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, s-a aflat în spatele tentativei de lovitură de stat eșuată din Turcia, din 15 iulie, potrivit unui sondaj dat publicității de Andy-Ar.

Președintele Recep Tayyip Erdogan susține că Gulen, care are mulți susținători în Turcia, a organizat complotul, amintește agenția de presă britanică.

Sondajul Andy-Ar a relevat că 64,4% dintre respondenți cred că Gulen se află în spatele puciului ratat, 3,8% au dat vina pe SUA, 3,6% consideră vinovate puterile străine, iar 2,2% cred că în spatele loviturii de stat s-a aflat însuși președintele Erdogan.

Potrivit studiului, 72,6% dintre persoanele chestionate cred că militarii care au pus la cale lovitura de stat au fost sprijiniți de alte state, în timp ce 78,9% consideră că solidaritatea manifestată între Erdogan și liderii opoziției în timpul tentativei de puci a fost sinceră.

Pe de altă parte, sondajul mai consemnează că 83,9% dintre turci au urmărit primele declarații ale lui Erdogan în noaptea puciului și că 65,7% dintre cei chestionați sau rude ale respondenților au ieșit pe străzi la chemarea președintelui turc.

[citeste si]

Întrebați dacă își doresc ca Gulen să fie adus în Turcia, 81,5% dintre respondenți au răspuns 'da', în timp ce 77,7% au exprimat opinia că Gulen și susținătorii săi reprezintă o amenințare la adresa ordinii actuale și pentru viitorul Turciei.

Sondajul a fost realizat prin telefon pe un eșantion de 1.496 de oameni, în ziua de 19 iulie, a anunțat Andy-Ar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel