EXCLUSIV  Voiculescu-Berbeceanu, dispută pe modelul Biden-Trump. Diferențele, în practică

Voiculescu-Berbeceanu, dispută pe modelul Biden-Trump. Diferențele, în practică
Voiculescu-Berbeceanu, dispută pe modelul Biden-Trump. Diferențele, în practică

Disputa dintre Berbeceanu și Voiculescu, pe relaxarea măsurilor anti-COVID  în Capitală, este parte din bătălia pentru imagine dintre PNL și USR. Modelul confruntării este unul de tip Biden-Trump.

Dacă primarul și prefectul PNL au pus pe primul plan relansarea activităților economice și culturale, ministrul Vlad Voiculescu a apelat la strategia lui Biden, care punea pe primul plan combaterea COVID-19.

O scrisoare adresată CSU de către Voiculescu a ajuns în presă, chiar în ziua când Comitetul, având o conducere penelistă, dezbătea ridicarea restricțiilor. Ministrul Sănătății cerea menținerea ”embargoului”. El se îndoia de corectitudinea raportărilor oficiale și avertiza cu privire la noua tulpină de coronavirus, mult mai contagioasă.

Aceleași abordări le avea și Joe Biden, atunci când se afla în campania electorală. Fostul președinte, care încerca să minimalizeze pandemia, pentru a nu pune în pericol economia, a pierdut, Biden a câștigat.

Odată ajuns la Putere, însă, șeful Executivului american a trecut la treabă, nu s-a limitat doar să avertizeze, a început să acționeze.

Planul Biden începe să fie pus în practică

Măsurile luate de Biden vizează:

-creșterea accesului la tratament pentru pacienții COVID, prin: creșterea numărului de paturi, în unități modulare și mobile, inclusiv spitale militare de campanie; tele-medicină; reguli noi pentru internarea cazurilor COVID. La noi, unde accesul la servicii medicale nu este condiționat, în cazul COVID, de banii plătiți la Asigurări, ca în SUA, creșterea accesului ar însemna mai multe locuri în secții ATI performante, și mai mult Redemsivir pentru cei din categoriile de risc. Ministerul Sănătății nu a anunțat nici una, nici alta.

-mai multe angajări în sistemul sanitar. Măsura a fost luată și de autoritățile din România, în 2020. Medicii rezidenți și studenții au primit indemnizații pentru munca prestată în spitale, personalul medical a primit stimulente materiale, au fost făcute angajări. Dar, ținând cont că un număr mare de cadre medicale vor lucra în centrele de vaccinare și de epuizarea personalului din spitale și ambulatorii, era de discutat și la noi dacă sunt necesare noi angajări în 2021.

-creșterea numărului de teste COVID certificate, realizate de instituții sanitare. Administrația Biden încearcă să  motiveze  publicul să  vină la centrele de testare, centre care raportează cazurile depistate. În cazul testelor auto-administrate nu se face poate face ancheta epidemiologică, izolarea și monitorizarea depinzând  de bunăvoința persoanelor infectate. Nu am constatat, la noi, nicio preocupare pentru îmbunătățirea raportărilor sau a anchetelor epidemiologice.

-înființarea unui Comitet Național pentru testarea COVID.

-creșterea numărului de teste realizate zilnic în Statele Unite, de instituții publice sau private. Exact ce nu făcea Trump și ce nu face, azi, România.

Recomandarea OMS, ascultată de Biden, nu se aude la București

România are un Grup de Comunicare Strategică, are Comitet pentru Situații de Urgență și un Comitet național pentru coordonarea vaccinării. Pentru testare nu mai sunt nici măcacr promisiuni, ca anul trecut. Mai e nevoie să spunem că la testare România se află la coada clasamentului european, nivelul testelor realizate fiind la jumătatea capacității și așa reduse, de 50.000 de teste pe zi? Sau e suficient să amintim că însuși ministrul Sănătății avea rezerve față de corectitudinea ciferi de 3 la mie, în condițiile în care numărul de teste este insuficient? 

În concluzie, tot o întrebare: dacă în comunicare a fost adoptat exemplul lui Biden, n-ar trebui ca și în practică să se adopte aceleași măsuri? Biden nu a revevnit doar formal în Organizația Națiunilor Unite, ci și aplică recomandarea OMS: Testați! Testați! Testați!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel