EXCLUSIV  Viorica Dăncilă, vizită la Chișinău. Meleșcanu: 4 proiecte majore cu Republica Moldova

Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe al României a vorbit la DCNews miercuri, despre prioritățile României în ceea ce privește politica externă.

Teodor Meleșcanu a vorbit despre relația cu Republica Moldova, pentru care Guvernul României pregătește un număr solid de acțiuni în acest an. Marea majoritate a proiectelor în ceea ce privește relația cu Republica Moldova vor fi implementate în prima parte a anului.

„Dialogul cu Republica Moldova reprezintă o prioritate în politica noastră externă și pentru noi și dialogul cu organismele de la Chișinău este unul dintre instrumentele principale de sprijin pentru Moldova. (...) Proiectele sunt mai înghesuite. În prima parte a anului va trebui să rezolvăm practic tot ce ne-am propus, întrucât, în partea a doua a anului vor avea loc alegerile în Republica Moldova și va fi mai dificil să faci dezbateri, proiecte pe termen lung, toată lumea va fi concentrată pe problema alegerilor", a declarat Teodor Meleșcanu.

Dăncilă, vizită la Chișinău

Vizita primului ministru Viorica Dăncilă la Chișinău reprezintă capul de afiș în agenda politicii externe a României, în relația cu Republica Moldova. Teodor Meleșcanu a declarat că vizita Vioricăi Dăncilă în Republica Moldova va avea loc luna aceasta.

„Din acest punct de vedere, avem câteva proiecte pe care le-am stabilit deja. În primul rând, o vizită a primului ministru, a doamnei Dăncilă la Chișinău, care va avea loc luna aceasta, după întâlnirea de la Bruxelles, unde doamna prim-ministru sigur că doamna prim-ministru se va vedea cu oficialitățile de la Uniunea Europeană. Este prima vizită bilaterală pe care o va face la Chișinău. Cred că este un semnal foarte clar în legătură cu prioritatea pe care o acordăm relației cu Republica Moldova.

Această vizită va fi sigur, o vizită de luare a unui contact cu primul ministru, dar va fi și o ocazie de a marca într-un anumit fel relațiile foarte bune dintre România și Republica Moldova. După toate probabilitățile, se va semna un contract de către compania română Trans Gaz, pentru construirea unui gazuduct și distribuirea de gaze în partea vestică a Republicii Moldova, de la Iași - Ungheni, până la Chișinău. Se va face ianugurarea oficială a unui obiectv cultural deosebit, Sala cu Orgă, așa cum se numește la Chișinău, care a fost în totalitate refăcut cu fonduri nerambursabile din partea României. Se va vizita și una dintre numeroasele grădinițe care a fost de asemenea reabilitată cu sprijinul Guvernului Român și în același timp, vom semna un protocol de colaborare culturală între România și Repubica Moldova. Nu este doar o relație politică sau economică cu Moldova, este și o relație umană, culturală, ceea ce pentru noi reprezintă un punct foarte important", a dezvăluit Teodor Meleșcanu.

Convocare a Grupului de Acțiune Europeană, alături de ministrul de externe francez

„Următorul proiect e de a convoca împreună cu ministrul de externe francez, Grupul de Acțiune Europeană al Republicii Moldova, la Bruxelles, probabil pe 26 dimineața, în timpul unui dejun, pentru a discuta foarte concret despre reformele care s-au întreprins în Moldova, care este perspectiva pentru UE și mai ales, care este sprijinul pe care noi, țările care vom participa la această acțiune, o vom arăta. După această întâlnire, la consiliul miniștrilor de externe, care va avea loc în aceeași zi, se vor adopta și concluzii referitoare la Republica Moldova și perspectiva sa europeană", a declarat ministrul de Externe al României.

Ședință între guverne

„Al treilea proiect este cel referitor la o ședință de Guvern, între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României, o discuție care va fi concentrată pe teme de colaborare, în special în domeniul economic, dar și în domeniul educației, cultural și toate celelalte."

Centenar

„Cel de-al patrulea proiect este și din perspectiva Centenarului, o acțiune comună, pe linie parlamentară. Fie în România, fie într-o parte sau în alta, vrem să marcăm și acest lucru. Există dorința noastră ca tot în prima parte a acestui an, să organizăm și o reuniune a comisiei de sprijinire a integrării Republicii Moldova."

 

Vezi AICI integral interviul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel