Valeriu Gheorghiță, replică pentru Vlad Voiculescu. Cine sunt persoanele vaccinate ”peste rând”. ”FOARTE BINE că au fost VACCINATE!”

Valeriu Gheorghiță, replică lui Vlad Voiculescu. Cine sunt persoanele vaccinate ”peste rând”. ”FOARTE BINE că au fost VACCINATE!”
Valeriu Gheorghiță, replică lui Vlad Voiculescu. Cine sunt persoanele vaccinate ”peste rând”. ”FOARTE BINE că au fost VACCINATE!”

Medicul militar Valeriu Gheorghiță a răspuns la atacurile publice ale ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu, ministru al Sănătății, a declarat că ”sunt 1353 de persoane vaccinate marcate ca eligibile pentru etapa a treia. Ar putea fi o eroare de introducere a datelor sau cineva chiar a sărit peste rând”. El a adăugat că știe din presă că lucrul acesta s-a mai întâmplat. A anunțat verificări pentru a afla ”cum stau lucrurile în fapt” în centrele de vaccinare. 

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 din România, a spus, la Antena 3: ”În etapă întâi au fost și sunt centre de vaccinare care asigură vaccinarea personalului propriu din respectivele spitale. În acele spitale, nu s-au făcut programări în platforma informatică, având în vedere că se vaccina doar personalul propriu, nu erau alte persoane care așteptau să se programeze pe acele locuri.

În etapa a doua, sunt o serie de categorii de persoane care sunt exceptate de la programarea în platforma informatică. În mod deosebit, fac referire la persoanele vaccinate prin intermediul echipelor mobile de vaccinare. Aici vorbim de persoanele din centrele medico-sociale și rezidențiale și chiar de personalul care lucrează în aceste centre medico-sociale și rezidențiale (n.r. casele de bătrâni, 1180 la număr, cu peste 40.000 de persoane). Modalitatea de programare e cu totul alta. La nivelul fiecărui județ, se catagrafiază aceste centre și se stabilește numărul de echipe mobile necesare pentru vaccinare și se planifică vaccinarea acestor persoane și a angajaților care au grijă de aceste persoane. Ieri erau 23.000 de persoane din aceste centre deja vaccinate. 

Mai sunt pacienții care sunt în centrele de dializă. Au prioritate la vaccinare și nu necesită programare. Centrele de dializă sunt arondate unor centre de vaccinare. Sunt persoane extrem de vulnerabile. În România, sunt aproximativ 12.000 de persoane care fac dializă, în circa 200 de centre de dializă în România. 

Studenții la medicină din seria de limbi străine nu s-au înscris în platforma de programare, pentru că nu există această modalitate la acest moment, va fi posibilă și această opțiune. Medicii rezidenți din afara României care-și desfășoară activitatea de pregătire și stagiile în spitalele noastre nu se regăsesc, de asemenea, în platforma de programare.

Mai sunt persoane care au fost vaccinate în centrele de vaccinare fără programare pentru a reduce la minimum posibil irosirea dozelor. Când rămân doze suplimentare, la sfârșitul programului sau după cele trei zile, evident că nu o să aruncăm aceste doze și putem chema persoanele din listele de așteptare, care se regăsesc în strategie, corespunzător etapei, care pot fi vaccinate, evident, fără programare”

”Categoric nu încurajăm aruncarea și irosirea dozelor. Trebuie să folosim cât se poate de mult din aceste doze, preferabil să reducem cât mai mult posibil riscul de a nu folosi doze. Când avem o doză care poate fi folosită, este evident că trebuie să folosim acea doză în beneficiul persoanelor care pot beneficia de acea doză” a mai spus medicul militar. Radu Tudor i-a expus situația în care au mers persoane la centrele de vaccinare, la finalul programului și au întrebat dacă nu au rămas cumva 1-2 doze de la persoanele care nu s-au prezentat la programare. ”Foarte bine că au fost vaccinate, se întâmplă în toate țările, e firesc să se întâmple așa. (...) Trebuie să înțelegem că suntem cu toții oameni și că fiecare persoană vaccinată e în beneficiul nostru, al tuturor, va fi protejată, i se va asigura rapelul și este un câștig pentru noi. Ne aflăm în pandemie, suntem într-o cursă contracronometru.” a punctat Valeriu Gheorghiță. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel