Tudorel Toader, de ce l-a preferat pe Felix Bănilă la şefia DIICOT

Ministrul Justiţiei a afirmat că analiza activităţii profesionale a candidaţilor la şefia DIICOT a făcut diferenţa când a fost propus noul şef DIICOT.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei,  a declarat marţi, la Constanţa, că Oliver-Felix Bănilă a etalat mai multe argumente în favoarea sa, la interviul susţinut, în faţa comisiei, pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT.

Întrebat de ce l-a preferat pe candidatul desemnat pentru funcţia de procuror şef al DIICOT, Oliver-Felix Bănilă, în detrimentul lui Daniel Horodniceanu, Tudorel Toader a afirmat că o opinie în defavoarea şefului în exerciţiu al DIICOT a fost formată tot în cadrul interviului, când a fost întrebat despre termenul de prescripţie a cauzelor şi situaţia achitărilor.

"De ce l-am preferat, şi e prima oară când spun, dar nu e răspunsul complet, nu sunt toate considerentele, dar, spre exemplu, la interviu l-am întrebat pe domnul Horodniceanu cum stăm cu termenul rezonabil de soluţionare a cauzelor? Cum se explică faptul că avem dosar de urmărire penală la DIICOT de 11 ani neterminat? Aia e prescripţie sigură. După aceea, cum stăm cu achitările ? Nu vreau să vă rog să faceţi exerciţiul mintal, psihic, de sănătate, social, de care vreţi, al celui care stă un an, doi, trei, şapte, nevinovat, iar după aia vine instanţa să spună achitat, fapta nu există, sau nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii", a spus ministrul Toader.

Tudorel Toader a mai precizat că cei cinci membri ai comisiei de selecţie au analizat activitatea desfăşurată de cei doi candidaţi şi au decis în final în favoarea lui Oliver-Felix Bănilă.

Foştii săi studenţi

"Am luat în considerare activitatea desfăşurată de unul dintre candidaţi, activitatea desfăşurată de către celălalt candidat, am tras linie. Comisia a fost mare, reprezentativă, formată din ministrul Justiţiei şi patru secretari de stat. Împreună, evaluând documentele pe care le-a depus fiecare, cu istoricul, activităţile desfăşurate şi interviul, am optat pentru a propune pe cel pe care l-am propus", a afirmat Toader.

Ministrul Justiţiei a mai declarat că îi cunoaşte foarte bine pe cei doi candidaţi, amândoi fiindu-i studenţi la Facultatea de Drept de la Iaşi, şi că amândoi au experienţă în funcţii manageriale, fiind şefi de unităţi, însă oricum numai cei doi s-au înscris pentru funcţie.

"Eu am trimis scrisoarea către procurorul general al republicii când am declanşat procedura de selecţie, rugându-l să anunţe tot sistemul pentru cei care îndeplinesc condiţiile legale şi vor să fie şefi să vină, să am baza mare de selecţie. N-au venit decât doi, cel care este încă în funcţie şi cel pe care l-am propus. Alegi din ce ai. Sigur, aveam şi varianta să nu propun pe niciunul. Dacă nu propun pe niciunul, ar fi însemnat că Horodniceanu nu a îndeplinit condiţiile până acum", a subliniat Tudorel Toader.

Felix Bănilă, propunere şef DIICOT

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a transmis luni CSM propunerea de numire a lui Felix Bănilă în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

"În urma desfăşurării procedurii de selecţie a procurorilor, în vederea efectuării propunerii de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, care a avut loc în data de 11 mai 2018, la sediul Ministerului Justiţiei, vă aducem la cunoştinţă faptul că ministrul Justiţiei, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de numire a domnului Oliver-Felix Bănilă? în vederea obţinerii avizului consultativ. Ulterior, propunerea va fi înaintată preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis", se arată într-un comunicat al MJ.

[citeste si]

Pentru şefia DIICOT s-au înscris doar doi candidaţi - Daniel Horodniceanu, actualul procuror şef al instituţiei, şi Felix Bănilă, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel