EXCLUSIV  DIICOT, nou șef. Adevărata miză după anunțul lui Toader

Scutaru Cristina / 14 mai 2018 / 18:26 Salveaza PDF Comentarii
DIICOT
Descriere foto: DIICOT

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a transmis luni către CSM propunerea de numire a lui Felix Bănilă în funcţia de procuror şef al DIICOT.

Conform reglementărilor legale în vigoare, procurorul şef al DIICOT este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM.

Miza este extrem de mare pentru că, în afară de faptul că Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism se ocupă cu probleme legate de crimă organizată, droguri etc, aceasta ar fi putut să descindă la DNA Ploiești, să facă percheziții electronice, să vadă dacă au fost falsificate probe. Abuzurile de acest gen reprezintă o cauză de competența DIICOT.

DIICOT este văzută ca o direcție secundară, fără miză politică, dar în măsura în care apar dezbateri despre abuzuri, poate să intervină și să facă, de exemplu, o descindere la DNA Ploiești, a spus jurnalistul Val Vâlcu.

Decizia lui Iohannis

Probabil că președintele Klaus Iohannis nu îl va numi pe Felix Bănilă în funcția de procuror șef al DIICOT pentru că acesta va fi ștampilat drept "omul lui Tudorel Toader" care vine de la Iași. Astfel se poate ajunge la CCR, iar decizia capătă și mai multă miză pentru că trebuie luată și o hotărâre privind revocarea Laurei Codruța Kovesi.

Anunțul lui Toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a transmis luni la CSM propunerea de numire a lui Felix Bănilă în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

"În urma desfăşurării procedurii de selecţie a procurorilor, în vederea efectuării propunerii de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, care a avut loc în data de 11 mai 2018, la sediul Ministerului Justiţiei, vă aducem la cunoştinţă faptul că ministrul Justiţiei, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de numire a domnului Oliver-Felix Bănil゠în vederea obţinerii avizului consultativ. Ulterior, propunerea va fi înaintată preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis", se arată într-un comunicat al MJ.

Pentru şefia DIICOT s-au înscris doar doi candidaţi - Daniel Horodniceanu, actualul procuror şef al instituţiei, şi Felix Bănilă, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău.

VEZI ȘI: Cine este FELIX BĂNILĂ. CV - șef DIICOT

 

Cei doi au susţinut vineri interviurile.

Conform reglementărilor legale în vigoare, procurorul şef al DIICOT este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM. Numirea se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.22