Traian Băsescu, implicat în alegerile din R. Moldova. Ce spune liderul PMP

Liderul PMP, Traian Băsescu, a declarat marţi că se va prezenta la vot în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, făcând apel la cele 100 de mii de persoane cu dublă cetăţenie, română şi moldovenească, care trăiesc în România să-şi exprime, la rândul lor, opţiunea electorală.

'Sunt un optimist şi cred în înţelepciunea poporului Republicii Moldova de a vota pentru menţinerea Republicii Moldova pe traiectorie Vest. Mai mult decât atât, fac un apel la toţi cei 100 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova şi ai României în acelaşi timp, care trăiesc pe teritoriul României, să meargă duminică la vot. Eu voi fi la vot, la Bucureşti. (...) Dacă oamenii cu cetăţenie română ar ieşi toţi, duminică, la vot, Maia Sandu ar fi preşedintele Republicii Moldova şi o garanţie că Republica Moldova îşi va menţine cursul către Vest şi, poate, se ajunge şi la unire la un moment dat', a afirmat Băsescu, la TVR1.

Întrebat dacă are în plan, pe termen mediu, având în vedere că a obţinut cetăţenia Republicii Moldova, o eventuală candidatură pentru o funcţie în plan politic la Chişinău, preşedintele PMP a spus: 'Nu am în vedere aşa ceva, dar am în vedere să creăm Partidul Mişcarea Populară şi în Republica Moldova'.

'Sunt 550 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova care deţin şi cetăţenie românească. Deci, am în vedere consolidarea unei filiale a PMP în Republica Moldova', a spus Băsescu. Despre Igor Dodon, contracandidatul Maiei Sandu, care a declarat că îi va retrage cetăţenia moldoveană lui Băsescu dacă va ajunge preşedinte al Republicii Moldova, preşedintele PMP a spus că acesta este un 'prorus, promoscovit'.

'Nu crede în valorile proeuropene şi, de fapt, şi Dodon şi Plahotniuc sunt doi politicieni cărora le convine un regim de tip oligarhic care este furnizat doar de Moscova, în timp ce politicienii proeuropeni vorbesc despre valorile europene care trebuie implementate. Aceşti oligarhi nu-şi doresc decât o Republică Moldova anexată Rusiei', a susţinut Băsescu. El a vorbit şi despre obiectivul asumat de PMP privind unirea cu Republica Moldova, obiectiv pe care îl vede realizat într-un termen de 'cinci-şase ani'.

'Unirea se construieşte. S-a trecut deja printr-un proces extrem de important. Şi în acest proces care să ne ducă la unire trebuie să plecăm de la Actul final de la Helsinki din 1975 care a garantat pacea în Europa. În articolul 1 se spune cum se pot modifica frontierele pe teritoriul Europei - frontierele se pot modifica prin voinţa popoarelor sau a Parlamentelor. (...) În 2014 unionişti erau în proporţie de 28%, iar sondajul făcut anul acesta în august arată 32% unionişti. Asta ne arată că se poate şi că nu o putem face altfel decât atunci când cetăţenii Republicii Moldova o vor vrea. (...) Unirea se va face când va fi un referendum sau un vot în Parlamentul de la Chişinău, pentru că în România nu există probleme din acest punct de vedere. Iar acest proces este în derulare. Eu cred că în cinci-şase ani de zile discutăm despre o unire în conformitate cu Actul final de la Helsinki', a declarat Băsescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel