Nathan A. Sales, oficial american important, explică noua amenințare pentru Occident după războiul din Orientul Mijlociu

Interviu Ana-Maria Păcuraru cu Nathan A. Sales
Interviu Ana-Maria Păcuraru cu Nathan A. Sales

Coordonatorul departamentului de Stat al SUA pentru lupta anti-terorism, Nathan A. Sales, a spus cât de mare este amenințarea în SUA și Europa Occidentală în ceea ce privește terorismul.

Jurnalista Realitatea Plus Ana Maria Păcuraru, în duplex București - Washigton D.C., a discutat cu unul dintre experții americani de primă mărime în domeniu, Nathan A. Sales, ambasador cu responsabilități extinse și Coordonator pentru Contraterorism.

„Sunt o serie de tendințe îngrijorătoare la care asistăm. Prima este legată de aripa din Afganistan a ISIS. Oficialii americani au avertizat de ceva timp că aceasta intenționează să organizeze atacuri în întreaga lume și că-și dezvoltă capacitatea de a le îndeplini.

Un alt lucru de care sunt îngrijorat este legat de efectul războiului dintre Israel și Hamas, în Gaza și riscul ca acesta să-i radicalizeze pe oameni până în punctul în care organizeze acte de terorism în Occident pe cont propriu. Poate că indivizi care nu sunt afiliați Hamas, Hezbollah sau altei grupări teroriste pot fi radicalizați și atât de susceptibil propagandei încât decid să organizeze independent atacuri teroriste în SUA sau în alt stat din Europa.

Aceasta este o provocare mult mai dificilă pentru că este mult mai greu să detectezi o persoană care s-a radicalizat individual și decide să organizeze atacuri fără să-i fi cerut nimeni acest lucru, fără a fi antrenat, fără să Ii se fi oferit bani sau echipament. Cu cât sunt mai slabe legăturile între astfel de teroriști si grupările oficiale, cu atât este mai greu pentru forțele de ordine și intelligence să identifice acea persoană și să împiedice un atac”, a zis Nathan A. Sales.

„După atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, combaterea terorismului a redevenit una dintre prioritățile strategiilor naționale de apărare, dar și ale politicii externe. Dar așa cum am văzut în ultimii ani, în conflicte precum cel din Ucraina, a existat la Washington o strategie de a schimba subiectul și a merge mai departe, pentru a trata alte provocări presante.

Acum (...) trebuie să realizăm că întregul context geopolitic se schimbă și că amenințările la adresa Statelor Unite și a aliaților noștri din NATO, precum România, se schimbă și ele. Dar nu ne putem permite să ne luăm ochii de pe minge. Trebuie să continuăm să dedicăm timp și energie, precum și resurse pentru a-i contracara pe inamicii noștri teroriști. Acum asistăm la recrudescența grupărilor afiliate ISIS din Afganistan, este o aripă a grupării care a efectuat o serie de atacuri în afara Afganistanului, în sudul Iranului, în Pakistan, chiar și la Moscova, dar sunt cu ochii și pe Europa. Deci, este o perioadă dificilă pentru politicieni, deoarece sunt nevoți să jongleze cu atâtea amenințări, chiar daca avem de-a face cu detensionarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, dar și cu partidul comunist chinez care încearcă să răstoarne ordinea mondială”, a mai zis oficialul american, conform Realitatea.

Vedeți aici interviul:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel