SUA impune noi sancțiuni Rusiei. Măsuri dure cerute de Senat

Membri republicani și democrați ai Senatului american depun marți un proiect legislativ vizând impunerea unui set de sancțiuni împotriva Rusiei, în urma ingerințelor cibernetice și a acțiunilor militare ale Moscovei în Siria și în Ucraina.

Proiectul a fost inițiat de republicanul John McCain și de democrații Ben Cardin și Robert Menendez, toți senatori cu influență în materie de politică externă. Este de așteptat ca lor să li se alăture și alți senatori, ceea ce sporește șansele de aprobare a proiectului.

Conform unei versiuni preliminare consultate de Reuters, documentul prevede impunerea de interdicții de viză și înghețarea bunurilor persoanelor 'care se implică în activități semnificative ce subminează securitatea cibernetică a infrastructurii publice sau private și instituțiile democratice', sau acordă asistență unor astfel de activități.

Sunt incluse, de asemenea, sancțiuni împotriva celor care desfășoară activități cu sectoarele de apărare sau informații ale Moscovei, sancțiuni ce ar putea afecta companii internaționale ce fac afaceri cu Rusia.

Congresmeni americani cer de multă vreme un răspuns mai dur la anexarea Crimeii de către Rusia și la intervenția militară a Moscovei în sprijinul președintelui sirian Bashar al-Assad.

Nerăbdarea lor a crescut de când agențiile americane de informații au comunicat că președintele rus Vladimir Putin a ordonat o campanie prin care s-a încercat influențarea rezultatului alegerilor prezidențiale americane în favoarea magnatului republican Donald Trump, scrie Agerpres.

Proiectul mai prevede noi sancțiuni din cauza intervențiilor militare ale Rusia în estul Ucrainei și în Siria, inclusiv transpunerea în lege a patru ordine executive ale președintelui în funcție, Barack Obama.

Printre altele, sunt prevăzute sancțiuni asupra investițiilor de peste 20 milioane de dolari în capacitățile Rusiei de petrol și gaze naturale.

Proiectul va fi introdus în Senat cu o zi înaintea audierii în Comisia pentru relații externe a acestei camere a lui Rex Tillerson, fostul CEO al companiei petroliere Exxon Mobil, propus de Donald Trump pentru postul de secretar de stat.

Numeroși legislatori, atât republicani, cât și democrați, au exprimat îngrijorări în ce privește colaborarea întinsă pe decenii a lui Tillerson cu guvernul rus, ca și în legătură cu relațiile lui cu Putin. Este de așteptat ca audierile, programate pentru miercuri și joi, să se axeze în mare parte pe aceste subiecte.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel