Război Siria. Erdogan: Avem o oportunitate istorică

Acordul privind încetarea focului în Siria constituie o "oportunitate istorică" pentru a pune capăt conflictului armat ce durează de aproape șase ani în această țară, a estimat președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

"Trebuie cu orice preț să nu ratăm această oportunitate. Este o oportunitate istorică", a declarat președintele turc, în timpul unei conferințe de presă la Ankara retransmisă de televiziune, cu privire la acordul negociat de Turcia și Rusia și care urmează să intre în vigoare joi la miezul nopții (22:00 GMT). "Nu trebuie pierdută" această oportunitate, a insistat șeful statului turc, cu privire la acest acord.

Președintele turc a amintit că "organizațiile teroriste" sunt excluse din acord, adăugând că ofensiva Turciei împotriva grupării Statul Islamic (SI) în nordul Siriei va continua "cu aceeași hotărâre".

După mai multe întrevederi în Turcia, susținătoarea rebelilor, între emisari ruși și reprezentanți ai insurgenților, președintele rus Vladimir Putin a anunțat joi că guvernul de la Damasc și rebelii au ajuns la un acord de încetare a focului în Siria, iar Rusia și Turcia vor fi garanții acestei înțelegeri, urmând să fie lansate negocieri internaționale de pace, scrie Agerpres.

Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin au discutat joi cu privire la acest acord și la pregătirile pentru un summit care să reunească opoziția siriană și regimul lui Bashar al-Assad în Astana, Kazahstan, potrivit agenției de presă turce Anadolu.

"În calitate de țări garante (ale acordului), Turcia și Rusia vor supraveghea procesul", a declarat Erdogan joi seara. "Iar celelalte țări care au influență asupra grupărilor pe teren vor arăta deschiderea necesară pentru ca acordul privind încetarea focului să dureze", a adăugat președintele turc, fără a preciza la ce țări se referea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel