Sindicat: Hair-stiliști, detașați consilieri pe salarii uriașe în Ministerul Culturii. Apel către Orban: În caz contrar, apelăm la justiție!

Ludovic Orban gov.ro
Ludovic Orban gov.ro

Sindicatul Culturalia acuză că-n Ministerul Culturii s-ar fi făcut detașări ilegale pe salarii uriașe, invocând și un raport al Curții de Conturi a României. Sindicatul din Ministerul Culturii face apel la premierul României, Ludovic Orban, să intervină. 

”Auditul financiar asupra contului anual de execuție a bugetului de stat pentru anul 2018 a scos la iveală faptul că 14 persoane, printre care chiar hair styliști, au fost detașate în Ministerul Culturii, de la societăți comerciale, cu încălcarea legii. Aceste persoane au primit salarii de aproape trei ori mai mari, față de cât prevede grila de salarizare din Ministerul Culturii, raportată la Legea 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Sindicatul Culturalia, care reprezintă interesele angajaților din cadrul Ministerului Culturii și pe cele ale direcțiilor județene pentru cultură, face publice o serie de nereguli grave care s-au petrecut în cadrul instituției, atestate de un raport oficial al Curții de Conturi a României. Persoanele detașate din societăți comerciale au ocupat funcții de consilieri în cadrul Ministerului Culturii, pe salarii cuprinse între 6.600 și 13.500 de lei/ brut pe lună. Asta în condițiile în care remunerația maximă prevăzută de grilele de salarizare era de aproximativ 5.000 de lei brut/lună.” transmite sindicatul, într-un comunicat de presă. 

”Bătaie de joc, pe bani publici”

Ana Marin, președintele Sindicatului Angajaților din Ministerul Culturii ”CULTURALIA”, afirmă că ”Sunt nereguli foarte mari descoperite chiar de Curtea de Conturi, în urma controlului realizat în 2019. Din păcate, ministerul le-a ascuns sub preș, așa că noi le facem publice. Am înțeles de abia acum de ce Ministerul Culturii nu a avut bani să plătescă drepturile salariale cuvenite. Banii au mers la persoane din mediul privat, detașate pe salarii uriașe. Este o bătaie de joc, pe bani publici!”.

În raportul Curții de Conturi ar fi semnale și alte nereguli grave. ”Sindicatul nostru a solicitat oficial ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, să spună public cine sunt persoanele detașate și să demareze o anchetă internă. Ne-am lovit de un răspuns sec, prin care ni s-a comunicat că nu avem acces la aceste informații.” transmite sindicatul, care face un apel la premierul Ludovic Orban să intervină și ”ceară o anchetă a Corpului de Control al Secretariatului General al Guvernului la Ministerul Culturii. În caz contrar, ne vedem nevoiți să apelăm la justiție.”

"Credem că nimeni nu poate fi mai presus de lege. E nevoie de o anchetă care să arate cine a încălcat legea. Pe de altă parte, ne îngrijorează lipsa de transparență a actualului ministru al Culturii, care arată că nu îi pasă de modul defectuos în care au fost cheltuiți banii instituției pe care o conduce. Sperăm că ministrul Culturii nu apără interesele unui grup de persoane, în detrimentul interesului instituției pe care o conduce", a adăugat Ana Marin, președintele Sindicatului Angajaților din Ministerul Culturii "CULTURALIA".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel