Sfânta Maria: Festivalul tradiţiilor ţigăneşti, la Muzeul din Bistriţa

[] []

15 aug 2019 / 07:28
Salveaza PDF Comentarii

Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud găzduieşte, joi, de Sfânta Maria, o nouă ediţie a Festivalului tradiţiilor ţigăneşti, organizat de Partida Romilor Pro Europa - filiala judeţeană, în colaborare cu Consiliul Judeţean.

Potrivit datelor comunicate miercuri de către liderul Partidei Romilor Bistriţa-Năsăud, Emil Neia Lăcătuş, în cadrul unei întâlniri la care a participat şi preşedintele executiv de la nivel naţional, Cătălin Manea, festivalul va include un târg al meşteşugarilor, un spectacol de muzică şi dansuri tradiţionale, dar şi prepararea la ceaun a celui mai cunoscut produs culinar ţigănesc - tocana de oaie.

În plus, Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud a pregătit vernisarea unei expoziţii dedicate acestei comunităţi, conţinând fotografii de arhivă, obiecte de colecţie specifice meşteşugurilor şi preocupărilor rome, costume tradiţionale şi instrumente muzicale vechi. Seara de 15 august se va încheia cu tradiţionalul bal al romilor, organizat la un restaurant din municipiul Bistriţa.

Miercuri, în sala de şedinţă din Palatul Administrativ, a fost organizată o masă rotundă în cadrul căreia s-a discutat despre colaborarea dintre comunitatea romă şi autorităţile locale şi despre oportunităţile de dezvoltare a zonelor locuite preponderent de romi, la care au participat reprezentanţi ai Prefecturii, Consiliului Judeţean, primăriilor şi poliţiei. Preşedintele executiv al Partidei Romilor Pro Europa, Cătălin Manea, a ţinut să remarce deschiderea reală spre dialog a autorităţilor bistriţene şi demararea, prin Consiliul Judeţean, a unor proiecte cu fonduri europene menite să ajute la îmbunătăţirea situaţiei socio-economice a comunităţilor de romi din comunele Teaca şi Lechinţa. 


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27