Semne care prevestesc că mariajul tău se va termina cu un divorț

Fotografie de la Cottonbro: Pexels
Fotografie de la Cottonbro: Pexels

Este posibil să identificăm semnele care prevestesc sfârșitul unei relații? 

Potrivit directorului executiv al Institutului de Cercetare a Relațiilor, prof.John Gottman, da! În șaisprezece ani de cercetare, a învățat să prezică ce cupluri vor ajunge să divorțeze și care vor rămâne solide în timp. Este posibil să se facă această predicție pe baza unei metodologii efectuate cu o acuratețe de 91%. Din aceste analize au reieșit comportamente care, dacă sunt prezente, duc inevitabil la destrămarea cuplului, potrivit State of Mind.

Primul semn: o abordare dură 

Primul dintre aceste semne este modul în care începe o ceartă. Când un partener începe să folosească o abordare dură, cum ar fi a fi negativ, acuzator sau disprețuitor, abordare se va termina prost, derivând într-o ceartă destul de gresivă. Pe de altă parte, atunci când un partener începe o discuție lent, calm, doar pentru a clarifica diverse aspecte, cel mai probabil se va termina pe același ton pozitiv.

Al doilea semn: Cei patru călăreți ai Apocalipsei

Negativitatea prezentă în interacțiunile normale ale unui cuplu poate devasta o căsătorie sau un parteneriat. De fapt, într-o relație există patru tipuri de schimburi negative, letale. Gottman i-a clasificat drept ”cei patru călăreți ai Apocalipsei”. De obicei, acești patru călăreți reprezintă critică, dispreț, apărare și închiderea.

1. Critica


Primul dintre cavalerii letali este critica. Criticile sunt diferite de reclamații, pentru că în al doilea caz sunt plângeri cu privire la un comportament al celuilalt, ceea ce se întâmplă în mod obișnuit tuturor. 

Problema apare atunci când reclamațiile se transformă în adevărate plângeri, critici. În practică, atunci când apare o problemă, unul dintre cei doi parteneri decide să vorbească cu celălalt, acuzându-l pentru starea lucrurilor.

Exemplu: ”Casa este mereu dezordonată pentru că TU ești dezordonat!”

În mod normal, critica care ar putea fi circumstanțială situației specifice este în schimb generalizată întregii persoane. Gottman spune adesea că criticul este chiar convins că îi face celuilalt o favoare ajutându-l să înțeleagă ce face greșit, sau mai degrabă ce este greșit ca persoană, și nu înțelege cum celălalt nu reușește să-l aprecieze.

2. Disprețul


Al doilea călăreț, disprețul, urmează adesea criticii. Câteva exemple de dispreț sunt atunci când o persoană folosește sarcasm, cinism, insulte, batjocură, ridicol și umor ostil. Disprețul este cel mai rău dintre cei patru călăreți, deoarece comunică dezgustul față de celălalt într-un mod direct și arogant.

Rezultat: conflictul dintre parteneri se intensifică. În general, când un partener folosește disprețul, celălalt tinde să se apere și sosește al treilea cavaler.

3. Apărarea

Mulți oameni adoptă o atitudine defensivă atunci când sunt criticați, dar această atitudine nu duce la rezolvarea problemei, ci o intensifică. A te apăra constă în a da vina pe celălalt, ”problema nu sunt eu, ci tu”.

În acest fel se obține o escaladare între cei doi și în curând sosește al patrulea călăreț:

4. Închiderea

 De obicei , atunci când primii trei cavaleri sunt prezenți într-o ceartă, un partener se adaptează la ”stonewalling”, mai frecvent la bărbați decât la femei . Este o modalitate de a evita sentimentul de a fi copleșit care apare de obicei atunci când un conflict escaladează. De fapt, în timp ce unul răbufnește, celălalt se închide în tăcere de marmură, demonstrând faptul că nimic nu-l poate zgâria. În practică dialogul este închis și este complet inutil să vorbești, pentru a evita explozia.

Al treilea semn: invadarea

Când o persoană se simte invadată de cei patru călăreți, tinde să se protejeze și să se detașeze de partenerul său, ignorându-l cât poate de mult.

Al patrulea semn: limbajul corpului

Ca urmare apar modificări fiziologice în organism, cum ar fi creșterea frecvenței cardiace, creșterea tensiunii arteriale, care reprezintă starea în tensiune constantă și ziua socotirii este aproape.

Al cincilea semn: incapacitatea de a remedia

Încercări eșuate de remediere.

Al cincilea semn că o căsătorie este sortită să se încheie cu divorț este incapacitatea de a remedia conflictele din trecut. Încercările de remediere sunt eforturile făcute de cuplu pentru a încerca să calmeze conflictul, de exemplu folosind un gest simplu precum un râs, un zâmbet sau o scuză; toate acestea ar putea ajuta cuplul să calmeze tensiunea.

Totuși, dacă un partener se simte sufocat, aceste încercări de reparare sunt nereușite, deoarece partenerul se deconectează de discuție, făcând inutile orice încercare de reparare.

Al șaselea semn: Amintiri rele

Ultimul semn care arată că divorțul este inevitabil este atunci când cuplul își amintește negativ trecutul și folosește acest material ca o sursă de furie constantă unul față de celălalt.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel