Se dau lupte grele în PSD! Scenarii pentru cele trei grupări care își dispută puterea

Deși are o conducere aleasă cu un vot covârșitor la Congresul de luna trecută, în Partidul Social Democrat nu este deloc liniște, iar lupta pentru putere este extrem de încinsă. Surse din cadrul PSD au dezvăluit pentru DCNews cum stau de fapt lucrurile în interiorul formațiunii și ce jocuri de putere se fac în rândurile social-democraților.

În acest moment, în Partidul Social Democrat sunt trei mari grupări care luptă pentru putere:

- Gruparea fostului premier Victor Ponta - din care fac parte foștii miniștri și alți oameni din echipa fostului lider social-democrat.

- Năstăsiștii - grupare formată din oameni care au rămas în PSD din vremea în care formațiunea era condusă de Adrian Năstase și care îl admiră pe acesta.

- Tabăra actualului președinte al PSD, Liviu Dragnea, care a fost președinte executiv al formațiunii și a bătut țara în lung și în lat, aflându-se în contact cu liderii partidului din teritoriu.

Cum se raportează cele trei tabere una la cealaltă

Gruparea formată din simpatizanții lui Adrian Năstase este nemulțumită de abandonarea fostului lider social-democrat și de faptul că echipa lui a fost înlocuită cu oamenii lui Victor Ponta. Totodată, aceștia sunt nemulțumiți pentru că partidul a tolerat în cei zece ani în care țara a fost condusă de Traian Băsescu ceea ce ei consideră abuzuri ale justiției.

Tabăra Liviu Dragnea este supărată pe Victor Ponta pentru că și-a pus oamenii lui în funcții cheie și pentru că ”l-a abandonat” pe Liviu Dragnea în dosarul Referendumului. 

Năstasiștii și Dragniștii sunt extrem de supărați pe Victor Ponta pentru că a renunțat la guvernare fără să-l oblige nimeni. Aceștia consideră că nu se impunea demisia lui Ponta din fruntea Guvernului, ci criza se putea rezolva prin plecările lui Gabriel Oprea și a lui Cristian Popescu-Piedone. Membrii acestor două grupări sunt de părere că Victor Ponta s-a predat fără să lupte și a plecat din fruntea Guvernului salvându-și imaginea, dar lăsând partidul cu ochii în soare.

[citeste si]

Gruparea lui Victor Ponta speră într-o revenire în fruntea PSD, mizând pe un posibil verdict negativ pentru Liviu Dragnea la ICCJ, în dosarul Referendumului. Cum PSD nu are alt lider important care i-ar putea pune probleme lui Victor Ponta, cei din echipa lui se bazează pe imaginea și notorietatea fostului premier și pe faptul că au în rândul lor cel puțin 40 de parlamentari, miniștri și chiar foști baroni.

Taberele lui Năstase și Dragnea au de partea lor o nouă generație de aleși locali, care la Congres au intrat în structurile de conducere ale PSD.

De cealaltă parte, gruparea Victor Ponta merge pe ideea că Liviu Dragnea i-a trădat pe social-democrați și a bătut palma cu președintele Klaus Iohannis, pentru a se salva în procesul din dosarul Referendumului.

Social-democrații se cred încă ”la butoane”

Actualii social-democrați din fruntea partidului sunt mulțumiți pentru moment de situația de pe scena politică, pentru că, după căderea Guvernului, au rămas în funcții cu secretarii de stat și cu băieții din eșalonul secund. Prin modul în care a negociat Guvernul cu Dacian Cioloș, PSD consideră că se află în continuare ”la butoane”, nu că a trecut în opoziție.

Mai degrabă sunt supărați liberalii, care mai au de așteptat un an până să aibă șansa să vină la guvernare.

Astfel, în tabăra lui Victor Ponta se vehiculează două scenarii:

1. Fie că Victor Ponta așteaptă până la alegeri pentru a reveni în prim-plan.

2. Fie că membrii acestei grupări vor pleca din PSD pentru a face un nou partid sau pentru o eventuală alianță cu ALDE, dar această ipoteză este destul de puțin probabilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel