Regimul Bashar al-Assad se clatină, dar Iranul neagă că şi-ar retrage personalul diplomatic din Siria

FOTO: Anadolu via Reuters Connect
FOTO: Anadolu via Reuters Connect

Iran își retrage personalul militar și diplomatic din Siria, incluzând atât reprezentanții de la ambasada sa din Damasc, cât și efectivele staționate în bazele Gardienilor Revoluției din această țară, fiind un semn de mari probleme pentru Bashar al-Assad.

UPDATE: 

Ministerul de Externe iranian a dezminţit informaţiile potrivit cărora şi-ar retrage personalul din Siria pe fondul escaladării actuale a războiului civil în această ţară, a informat sâmbătă media independentă de presă Iran Nuances.

Purtătorul de cuvânt al MAE de la Teheran, Esmaeil Baghaei, a declarat că ambasada Iranului din Damasc rămâne operaţională şi îşi continuă activităţile în mod obişnuit.

Publicaţia americană New York Times relatase anterior că diplomaţi şi consilieri militari iranieni părăsesc Siria, unii luând avionul spre Teheran, iar alţii călătorind pe uscat spre Liban, Irak sau oraşul-port sirian Latakia.

Războiul civil sirian, care durează din 2011, a reizbucnit la sfârşitul lunii noiembrie, când o alianţă rebelă condusă de gruparea islamistă Hayat Tahrir al-Sham a lansat o ofensivă surpriză în nord-vestul Siriei, în încercarea de a răsturna guvernul sirian, susţinut de Iran şi Rusia.

Un prim semn că Iranul vede răsturnarea lui Bashar al-Assad ca fiind posibilă

Baghaei a declarat săptămâna trecută că diplomaţii şi militarii iranieni vor rămâne în Siria şi îl vor sprijini pe preşedintele Bashar al-Assad până la capăt.

Declaraţiile purtătorului de cuvânt al diplomaţiei iraniene au fost primite cu scepticism la Teheran, unde unii observatori presupun că evacuarea diplomaţilor a fost deja finalizată.

De asemenea, pe reţelele de socializare circulă speculaţii potrivit cărora Iranul ar fi renunţat deja la Al-Assad. Compania de stat de radio şi televiziune din Iran, IRIB, considerată purtătoare de cuvânt a guvernului de la Teheran, nu se mai referă la rebelii islamişti din Siria ca "terorişti", numindu-i în schimb "grupuri de rezistenţă armată".

Unii observatori consideră că acesta ar fi un prim semn că Iranul vede răsturnarea lui Bashar al-Assad ca fiind posibilă şi acum încearcă să intre în contact cu rebelii.

Într-un interviu pentru postul de televiziune Al-Shaqiya, ministrul de externe iranian Abbas Araghchi a spus despre situaţia din Siria că "totul este acum în mâinile lui Dumnezeu", conform Agerpres. 

Știrea inițială: Unii analişti văd în acest demers iranian un "semn al incapacităţii Teheranului de a contribui la menţinerea la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, care se confruntă cu o ofensivă rebelă în plină ascensiune".

Printre personalul care se pare că se retrage din Siria în Liban şi în Irak, cotidianul american menţionează comandanţi de vârf ai Forţei Al Quds, ramura de acţiune externă a Gardienilor Revoluţiei, precum şi personal diplomatic, familii şi civili iranieni.

Iranul este, alături de Rusia şi de gruparea şiită libaneză Hezbollah, principalul aliat al Damascului

New York Times afirmă că sursele sale sunt "oficiali regionali şi doi membri ai Gardienilor Revoluţiei".

Mehdi Rahmati, analist în probleme iraniene consultat de cotidianul newyorkez, subliniază că această retragere relevă faptul că "Iranul şi-a dat seama că nu poate gestiona situaţia din Siria în acest moment printr-o operaţiune militară şi că această opţiune nu mai este valabilă".

Iranul este, alături de Rusia şi de gruparea şiită libaneză Hezbollah, principalul aliat al Damascului, iar intervenţia şi asistenţa sa militară au jucat un rol decisiv în prevenirea prăbuşirii guvernului sirian din 2012.

Toţi cei trei aliaţi ai lui Al-Assad se află în prezent într-o poziţie slăbită, după ce războiul Israelului împotriva Hezbollah în Liban a afectat grav capacităţile grupării şiite, în timp ce Rusia este implicată în invazia sa în Ucraina.

Oficial, ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi, a declarat vineri, în timpul unei vizite la Bagdad, că Iranul îşi menţine sprijinul neclintit pentru Damasc "în lupta sa împotriva grupărilor teroriste takfiri (extremiste sunnite) care sunt, fără îndoială, rezultatul unei conspiraţii americano-sioniste".

În cazul în care Siria "cade în terorism", trebuie "să ne aşteptăm la revenirea Statului Islamic"

Araqchi s-a referit la Organizaţia pentru Eliberarea Levantului (Hay'at Tahrir al-Sham sau HTS), principala grupare care conduce ofensiva împotriva Damascului, relansată la 27 noiembrie, ce îşi are originea în Frontul al-Nusra, fosta filială siriană a al-Qaida.

În cazul în care Siria "cade în terorism", trebuie "să ne aşteptăm la revenirea Statului Islamic, care va fi o mare ameninţare pentru ţările din regiune", precum Irakul, Iordania sau Turcia, a declarat ministrul iranian.

Statul Islamic, învins militar în 2019, menţine încă o anumită prezenţă în vastul deşert din centrul Siriei.

O reuniune tripartită între Rusia, Iran şi Turcia, principalul finanţator şi susţinător al grupărilor insurgente anti-Assad, este programată să aibă loc sâmbătă în Qatar, în marja Forumului de la Doha, pentru a căuta o soluţie la criză, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel