Propunerea lui Rafila legată de certificatul verde

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila

Certificatul verde să nu fie privit ca metodă de constrângere pentru ca populația să se vaccineze, a transmis ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Propunerea pe care am făcut-o eu se referă la faptul că acest certificat verde nu trebuie perceput ca o metodă de constrângere în ceea ce privește vaccinarea. Eu sunt un susținător al vaccinării și lucrul acesta l-am demonstrat în toată activitatea mea și în declarațiile publice. Din păcate, în România, majoritatea populației nu s-a vaccinat. Deci, plecăm de la o realitate. Atunci, scopul este să încercăm să facem în așa fel încât populația să perceapă vaccinarea ca pe un act de protecție individuală și colectivă și nu ca pe un fenomen de constrângere”, a spus, joi seară, la Digi 24, Alexandru Rafila, ministru al Sănătății.

„În momentul în care vom observa – și în asta constă propunerea pe care am făcut-o – o reluare a creșterii, care este consistentă, adică să fie o creștere care să dureze, de exemplu trei săptămâni (...), să putem să introducem pentru anumite tipuri de activități, și rămâne să discutăm care sunt acestea, certificatul verde. În momentul în care înregistrezi o scădere constantă și o scădere consistentă, de exemplu 0,5 e o incidență foarte mică, să poți să renunți la el”, afirmă Rafila, care crede că o astfel de măsură este predictibilă și anunțată din timp, astfel încât populația să știe la ce se așteaptă.

„Este bine să încercăm să găsim un partener în populație. Cred că ar putea să funcționeze și ar putea să facă mai acceptabil acest document. Acest document a fost introdus pentru a facilita călătoriile în spațiul UE. Ulterior, unele state l-au folosit fie pentru reducerea trasmiterii în anumite spații aglomerate, cum ar fi cluburi, discoteci etc. sau alte state l-au folosit pentru a stimula vaccinarea. Eu vreau să avem un parteneriat cu populația, pentru că acest parteneriat a lipsit, din păcate, un an și jumătate, măsurile au fost de foarte multe ori luate într-un timp foarte scurt, nu au fost explicate, nu au fost comunicate și lucrul acesta a ostilizat o bună parte din public. Dacă o să continuăm în același mod, nu cred că o să avem succes în acest demers de sănătate publică și, dacă am trecut prin acest val 4, care a fost îngrozitor și nu am luat nicio măsură începând din data de 5 iulie, pentru că această creștere a început în 5 iulie, și ne-am gândit abia la sfârșitul lui septembrie sau octombrie să luăm primele măsuri, lucrul acesta cred eu că justifică măcar să aplicăm o altă metodă”, a mai spus Alexandru Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel