Lumânările și bețișoarele parfumate, risc pentru sănătate. Substanțele pe care le inhalezi

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Lumânările și bețișoarele parfumate ar reprezenta un risc pentru sănătate. Iată ce substanțe sunt eliberate în timp arderii.

"În percepția generală, lumânările parfumate și bețișoarele pe care le ardem au rolul de a împrospăta și curăța aerul... În realitate ele sunt mai degrabă sunt o sursă de agenți poluanți, care se eliberează în timpul combustiei și ne pot afecta sănătatea. Recunosc că nu m-am gândit niciodată că lumânările parfumate, pe care iubesc să le folosesc, ar putea avea vreun efect negativ. Și dacă eu abia acum am aflat, trebuie neapărat să vă spun și vouă!

Cantitate mare de oxid de azot emisă

În Franța, a fost publicat în septembrie 2017 un studiu făcut de Agenția de mediu ADEME care are ca recomandări/concluzii folosirea cu moderație a lumânărilor și bețișoarelor parfumate, pe motiv de poluare a mediului/aerului din încăpere. Agenții poluanți emiși în momentul arderii sunt benzenul, formaldehida și acetaldehida, substanțe cu potențial cancerigen, care pot irita ochii și căile respiratorii, dau migrene, senzație de greață și reacții alergice. 
De menționat că aceste substanțe sunt emanate exclusiv prin ardere și nu apar în cazul folosirii lumânărilor clasice sau a altor dispozitive de parfumat aerul (electrice sau cu vapori).

De subliniat faptul că bețișoarele parfumate au emisii poluante mai ridicate decât lumânările, nivelul maxim fiind atins în timpul combustiei și în intervalul de o oră care urmează după arderea lor. Prin combustia acestor bețișoare, în aerul din încăpere se vor detecta niveluri mărite de benzen, toluen, etilbenzen, stiren, formaldehidă, acetaldehidă și acroleină. Lumânările parfumate generează mai puțini poluanți decât bețișoarele, însă aceste particule sunt mai fine iar cantitatea de oxid de azot emisă este mai mare", a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Vezi și: Cum folosești apa oxigenată în cazul plantelor ofilite. Ajută foarte mult

Recomandări în cazul lumânărilor și bețișoarelor parfumate

"Știu că veți fi dezamăgiți de veștile mele și asta nu înseamnă că de mâine trebuie să aruncați la gunoi toate lumânările parfumat. Efectele nedorite apar doar în cazul unei utilizări excesive și pe termen lung în spații închise și neaerisite. În condițiile în care arderea se face la exterior, nu mai există niciun risc.Afară s-a făcut cald și frumos, așa că vă puteți bucura în continuare de lumânările voastre parfumate ținând cont de următoarele recomandări:

- nu le folosiți zilnic
- nu le lăsați să ardă multe ore neîntrerupt
- nu aprindeți mai multe lumânări sau bețișoare parfumate în același timp
- evitați să inhalați fumul în mod direct și tăiați fitilul lumânării cat mai scurt, astfel încât ea să nu fumege în timpul arderii
- după utilizarea de bețișoare sau lumânări parfumate, aerisiți camera cel puțin 10 minute", a mai scris Mihaela Bilic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel