Deputatul Eugen Nicolicea a discutat în exclusivitate cu DC News despre proiectul propus de ministrul Tudorel Toader, cu privire la modificările din Justiție.
Liderul PSD sublinează faptul că modificările propuse de Tudorel Toader sunt în concordanță cu solicitările Comisiei de la Veneția. Eugen Nicolicea face referire la raportul cu numărul CDL-AD (2010) 040, intitulat „Raportul privind standardele europene referitoare la independența sistemului judiciar”, partea a doua. Acest raport, în baza căruia Tudorel Toader a propus modificările aduse legii justiției, a fost adoptat în data de 17 și 18 decembrie 2010 la Veneția.
”Domnul Tudorel Toader este membru al Comisiei de la Veneția. În principiile pe care le-a expus public, evident că nu putea să contrazică acest raport al Comisiei. Tot ceea ce a propus se regăsește în raport și este întărit de aceste principii.
Trebuie remarcat că și în acest raport (nr. - raportul Comisiei de la Veneția) se spune că există o multitudine de modele, întrucât nu toate țările au aceleași legi, reguli și tradiții în materia judiciară. Modelul ales de ministrul Justiției se încadrează în unul din cele acceptate de Comisia de la Veneția. La alegerea modelului respectiv s-a ținut cont de preluarea celui mai bun model, care să nu nască suspiciuni și animozități”, a declarat Eugen Nicolicea pentru DC News.
Potrivit raportului Comisiei de la Veneția, la pagina 8, punctul 34, se arată că ”în numirea și eliberarea din funcție a procurorului general este recomandată luarea în considerare a posibilității constituirii unei Comisii pentru numire, care să fie compusă din persoane care se bucură atât de încrederea publicului cât și de cea a Guvernului”. Eugen Nicolicea explică faptul că ”aici domnul Tudorel Toader, l-a numire, putea să instituie o Comisie, dar a considerat că nu este cazul să se întâmple acest lucru. A fost de părere că organul cel mai reprezentativ este plenul secției de procurori, deja existent. Nimeni nu poate să acuze că acest plen, o parte din CSM, este politizat.
Dacă ar fi să comparăm cu semnătura finală dată de președinte, el poate să aibă tot o tentă politică întrucât a fost susținut de partide, la rândul lui sprijină formațiuni politice, vrea guvernul lui și iese în stradă și protestează. Nicio astfel de acțiune nu poate fi făcută de secția de procurori.
Cu privire la propunere, nu se schimbă nimic. În prezent tot ministrul face propunere și în viitor dacă se va aplica acest pachet, tot ministrul o va face. Cu privire nu se schimbă nimic, iar cu privire la decident trebuie făcută comparația între secția procurorilor din cadrul CSM și președinte. Nu poate spune nimeni că acest organism, o bucată din CSM, care este garantul independenței justiției poate să fie politizat”, a explicat liderul PSD.
Klaus Iohannis, împotriva Comisiei de la Veneția
”Nu este o problemă cu cei care protestează în stradă. Ei nu știu despre ce este vorba. Este grav că protestează persoane care au funcții publice în sistemul judiciar și protestează și președintele României. Aceste persoane ce protestează împotriva raportului ”Standardele europene referitoare la independența sistemului judiciar”, protestează împotriva standardelor Comisiei de la Veneția. Vor vedea toate forurile externe de ce sunt capabili.
Toată lumea spune că cea mai mare legitimitate o are președintele. Fals. El este ales cu sub 60%, în timp ce Parlamentul în ansamblul său este ales cu 100%. Ulterior, că unii se separă în majoritate și opoziție este mai puțin relevant. În totalitate Parlamentul este votat cu 100%, deci are legitimitate maximă, fiind reprezentantul suprem al poporului român. Această legitimitate supremă se răsfrânge și asupra celor pe care îi numește, doar la noi se contestă acest lucru. Cei votați de Parlament, adică Guvernul, au legitimitatea Parlamentului”, precizează Eugen Nicolicea.
Totodată, în raportul Comisiei de la Veneția, la punctul 42, se specifică faptul că ”există un sistem de responsibilitate din partea Parlamentului”, dar și că numirile pot fi făcute chiar de Parlament. ”Nu a mers până acolo domnul Tudorel Toader. Vă dați seama ce scandal ieșea dacă propunea așa ceva? Un membru al Comisie de la Veneția evident că a ținut cont de acest raport la care probabil a și contribuit. Să-l contești pe un membru al Comisiei, un profesor universitar, mi se pare deplasat”, a conchis liderul PSD.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News