PROTESTE LEGI JUSTIȚIE. Tudorel Toader, atac fără precedent la magistrați: Să spună societatea dacă e corect

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a reacționat dur după criticile venite din spațiul public, politic și din partea magistraților. 

Ministrul Justiției a explicat: ”Aștept puncte de vedere, exprimări cu privire la toate problemele pe care le-am enunțat. Să spună autoritățile statului judiciar, societatea civilă cu privire la fiecare dintre problemele enunțate. Știți dezbaterile, criticile din spațiul public dacă este bine sau nu ca un procuror, un judecător să se pensioneze astăzi și să se reangajeze prin votul CSM peste o lună. Am propus abrogarea. Să vedem dacă societatea românească vrea ca magistrații să cumuleze pensia cu salariul, să spună societatea, lumea de profil juridic sau nu dacă este bine sau nu ca un procuror, un judecător să dea un examen două să dobândească un grad superior, să muncească la judecătorie și să ia salariu de Înaltă Curte. Riscăm să avem foarte mulți magistrați cu grad superior și să muncească la judecătorie și să primească salariu de Curte de Apel, dar să refuze detașarea la Curtea de Apel deși acolo nu are cine să judece. Să spună societatea dacă este corect ca un magistrat care stă cu chirie să plătească 50 lei pe lună chirie și să-i rămână apartamentul toată viața, chiar și după moarte. Am văzut luările de poziție din spațiul public focusate pe 2-3 propuneri. (...) Am preluat majoritatea propunerilor venite de la CSM cu privire la organizarea CSM, asta e una dintre cele trei legi și nimeni nu poate să spună că nu le-a văzut. Una dintre legi a plecat de la CSM a venit la Ministerul Justiției, le-am întors la CSM apoi iar au venit al Ministerul Justiției, acum se întorc iar la CSM.”

[citeste si]

El a afirmat că societatea se putea vedea în fața unui fapt împlinit, dar a preferat ”o formulă care chiar în detrimentul curgerii unui interval suplimentar de timp, să interpună o procedură suplimentară, cele 30-40 de propuneri am preferat să vin în fața dvs., să le prezint, să le pun în dezbatere publică. Dezbatere mai largă decât cea de astăzi nu a existat la nicio lege. Aș dori ca toată lumea să se exprime la fiecare modificare în parte.”

Când dă drumul la proiectul de lege

”Încă țin proiectul de lege de modificare a celor trei legi să văd exprimările cu privire la fiecare propunere în parte, după ce am toate aceste puncte de vedere dau forma finală a proiectului de lege și apoi îl trimit la CSM, până când nu am toate exprimările cu privire la fiecare dintre propunerile formulate nu dau drumul la lege”, a subliniat Tudorel Toader. 

Ministrul Justiției subliniază că ”trebuie să se exprime întreaga societate, nu numai decidenții”. 

”Intenția mea este ca această lege fundamentală să se bucure de cea mai amplă dezbatere publică. Nu sunt înregimentat politic, fac parte dintr-un guvern politic, nu am interes eu, ci vreau doar să fie o lege așa cum românii își doresc.” a subliniat Tudorel Toader. 

Ministrul Justiției a atras atenția că instituția pe care o conduce propune, Guvernul aprobă și Parlamentul este cel care va lua decizia finală, așteptându-se ca și-n Parlament să-i fie aduse modificări proiectului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel