Joc din Ministerul Sănătății. Dina amenință că scoate la suprafață ”mizeria” din sistemul sanitar. Nu e asta oare obligație de serviciu?

foto ilustrativ pixabay/ Joc din Ministerul Sănătății. Dina amenință că scoate la suprafață ”mizeria” din sistemul sanitar. Nu e asta oare obligație de serviciu?
foto ilustrativ pixabay/ Joc din Ministerul Sănătății. Dina amenință că scoate la suprafață ”mizeria” din sistemul sanitar. Nu e asta oare obligație de serviciu?

În contextul contrelor dintre miniștrii Sănătății Vlad Voiculescu (USR) și Nelu Tătaru (PNL), astăzi, o declarație neașteptată a fost făcută din Ministerul Sănătății, chiar de la conducerea Corpului de Control.

Într-o intervenție la un post de televiziune, însuși șefului Corpului de Control, Constantin Dina, a acuzat că ”acest control la Piatra Neamț s-a făcut abia în a treia săptămână a lunii ianuarie a anului 2021”. Declarația vine în contextul în care ministrul Sănătății liberal, din Guvern Orban, respectiv Nelu Tătaru, a vorbit despre un raport în urma controlului care ar fi gata chiar din decembrie. Mai mult, s-a vorbit despre o OUG, publicată și de DCNews, cu măsuri pentru a fi prevenită o tragedie similară celei de la Piatra Neamț, o OUG care ar fi ținută la sertar de trei miniștrii USR - PLUS. Ciudat este că însuși șefului Corpului de Control vorbește despre un control întârziat. El afirmă că raportul, în urma controlului, ”este în curs de scriere”. Declarația lui Constantin Dina este de astăzi. Luni, 1 februarie, Vlad Voiculescu a anunțat că ASTĂZI o să vadă raportul - ”Raportul pe care eu o să-l văd abia mâine- n.r. 2 februarie”. Dincolo de declarațiile contradictorii, Constantin Dina afirmă că ”Din nefericire, nu putem să facem publice mari probleme din sistemul sanitar, deoarece majoritatea au luat drumul Parchetului și sunt anchete penale în curs.”. După finalizarea anchetelor în curs, în timpul cărora nu pot fi dezvăluite probe din dosar, pentru a nu afecta mersul anchetei, probabil vor fi făcute publice ”marile probleme”, găsite abia acum. 

”O să povestesc despre ce e vorba în sistemul ăsta sanitar, dacă nu se va face nimic”

Ciudată este, însă o altă declarație. Șeful Corpului de Control din Ministerul Sănătății afirmă: ”Dacă nu se va face nimic și vedem că lucrurile se fac tot așa o să ies și o să vă povestesc despre ce e vorba în sistemul ăsta sanitar. După ce am făcut atâtea controale pot să vă spun că legislația în domeniul sanitar și-a atins limitele ei, iar ea trebuie modificată neapărat.”. Astfel, șeful Corpului de Control din Ministerul Sănătății amenință că dacă nu se schimbă legislația, va începe să vorbească. Nu credem că doar raportul din anchetă e buba sistemului sanitar și că atunci când spune ”o să vă povestesc despre ce e vorba în sistemul ăsta sanitar” se referă doar la Piatra Neamț. În fond, faptul că avertizează că ”rupe tăcerea” e revoltător în sine, întrucât însuși șefului Corpului de Control are obligația de serviciu să arate ce se întâmplă în sistemul medical, pe care-l controlează. Sperăm doar să nu fie un simplu mecanism de PR de tipul ”o să ies eu și o să spun”. Ieși și spune! E obligație de serviciu. Este chiar caz penal dacă știi fapte grave din sistemul sanitar și nu spui și, iată, se ajunge la tragedii. Poate fi chiar tăinuire. 

”Raportul preliminar de la (Piatra Neamț, n.r.) este acolo din 16 decembrie, Planul de măsuri este înregistrat din 23 decembrie, Raportul ISU făcut este din 14 ianuarie 2021 la Ministerul Sănătății.” a explicat Attila László încă de luni seară. 

Aceste amenințări de tipul ”dacă nu modificați, spun tot” apar în plin conflict între PNL și USR privind controalele din spitale și raportele în urma acestora. Nu ne putem gândi că ar putea fi un șantaj, pentru că ar fi foarte grav, la acest nivel politic, dar astfel de avertismente publice ne fac să credem că sunt ascunse lucruri, alfel nu ar fi nimic de povestit. Și, dacă sunt așa de grave, în interesul cetățeanului ar fi să fie cunoscute, doar așa putând fi și rezolvate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel