PSD își asumă introducerea în România a salariului minim european până la finalul lui 2024.
PSD a statuat drept obiectiv politic major introducerea salariului minim european și a anunțat că se lucrează intens la elaborarea unei propuneri de reglementare pentru transpunerea în legislaţia naţională a Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Propunerea va fi realizată de un grup de lucru constituit de social-democrați, în colaborare cu ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu. Reglementarea va defini și un mecanism automat pentru creșterea salariului minim în România în fiecare an.
„Creşterea salariului minim la 3.700 de lei, anunţată de premierul Marcel Ciolacu pentru data de 1 iulie 2024, va ridica veniturile salariale la nivelul corespunzător pentru introducerea mecanismului de majorare automată a salariilor, conform prevederilor din Directiva europeană. PSD consideră că orice efect pozitiv din economie trebuie să se reflecte şi în veniturile salariale ale cetăţenilor”, precizează social-democrații.
Salariul minim european va constitui un beneficiu pentru cei care activează în mediul privat, acolo unde, există cel mai mare număr de angajaţi încadraţi cu acest nivel minim de salarizare. Ponderea beneficiarilor salariului minim reprezintă o treime din totalul angajaților la privat, cu variații anuale minore.
Măsura îi va ajuta și pe cei care au vechime în firmă de cel puțin 24 de luni. De la 1 ianuarie 2024 angajatorii sunt obligați să le ofere salarii peste pragul minim, iar implementarea salariului minim european va crește valoarea de la care se pleacă în calcularea noilor venituri.
Un efect imediat al creșterii salariului minim îl reprezintă asigurarea unor salarii decente încă din prima zi de muncă, chiar și pentru cei fără nicio calificare. Iar acest lucru duce la faptul că viitorii pensionari nu se vor mai confrunta cu perspectiva unor sume derizorii atunci când vor ieși de pe piața muncii.
Majorarea constantă a salariului minim din ultimii ani arată preocuparea social-democraților și pentru românii care muncesc în sectorul privat, unde există încă circa 1,8 milioane de persoane plătite de angajatori cu cel mai mic nivel de salarizare prevăzut de lege.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu