Doza booster, obligatorie și în România? Guvernul decide astăzi valabilitatea certificatelor verzi

Doza booster ar putea deveni obligatorie pentru recunoașterea certificatului verde / Foto: Pexels
Doza booster ar putea deveni obligatorie pentru recunoașterea certificatului verde / Foto: Pexels

În condiţile în care la sfârşitul lunii martie se preconizează o relaxare a restricţiilor, România încă mai are de tras la capitolul vaccinare după ce, de la 1 februarie, a expirat, în UE, certificatul verde pentru persoanele pentru care au mai mult de 9 luni de când şi-au făcut a doua doză de vaccin. Astăzi se discută la nivel de Guvern obligativitatea dozei booster şi în România, decizie a Comisiei Europene pentru toate statele membre.

Astăzi, Guvernul decide dacă şi România va adopta norma impusă de Comisia Europeană care constă în obligativitatea dozei booster, conform Digi24. Dacă se va lua această decizie, și în România vor expira certificatele verzi pentru cei care au mai mult de 9 luni de la rapel. Vom vedea și-n ce condiții. 

”E o decizie de sănătate publică pe care o vom discuta la nivelul Guvernului și CNSU în funcție de contextul epidemiologic de moment. Comisia Europeană a comunicat deja statelor membre că certificatul de călătorie e valabil după încheierea schemei de vaccinare 270 de zile, iar doza booster prelungește pe termen nedefinit valabilitatea acestuia. (…) Dacă vrei să circuli în spațiul UE, respecți regulile de circulație din spațiul UE. Faptul că există o uniformizare la nivel european e un lucru bun”, este opinia publică a Ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila. La începutul lunii, certificatele celor fără doza booster au expirat la nivelul UE. 

Ministrul Sănătăţii a afirmat, marţi seară, că este posibil ca la finalul lunii martie să revenim la normalitate și astfel să nu mai fie nevoie de prelungirea stării de alertă. Cu toate acestea, spune Alexandru Rafila, avem în față încă zece zile dificile, în care țara noastră va înregistra peste 50.000 de cazuri noi de COVID.

Citește și: Schimbări despre carantină. Lista țărilor cu risc, ELIMINATĂ. MODIFICĂRILE anunțate de Arafat

Regulile sunt diferite de la stat la stat. Această obligativitate e valabilă doar pentru circulația între state. Dacă ne referim la Dubai, acolo există deja obligativitatea administrării boosterului dacă au trecut șase luni de la schema primară de vaccinare. Doza booster a devenit deja obligatorie încă din decembrie, anul trecut, în Franța pentru persoanele de peste 65 de ani pentru prelungirea certificatului verde.

Doza de rapel (booster) crește semnificativ nivelul de protecție împotriva tuturor variantelor SARS CoV 2, inclusiv împotriva variantei Omicron. Vaccinarea cu schema primară a persoanelor încă nevaccinate și administrarea dozelor de rapel (booster) persoanelor ce au primit schema primară în urmă cu mai mult timp rămân prioritare pentru a reduce numărul de cazuri ce necesită tratament, a spitalizărilor, a formelor severe de COVID-19 și reducerea presiunii asupra sistemului sanitar. În România, pentru doza de rapel (booster), sunt autorizate vaccinurile Comirnaty – Pfizer BioNTech, Spikevax – Moderna și Janssen – Johnson&Johnson.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel