Schimbări despre carantină. Lista țărilor cu risc, ELIMINATĂ. MODIFICĂRILE anunțate de Arafat

Raed Arafat / Foto: gov.ro
Raed Arafat / Foto: gov.ro

Secretarul de stat Raed Arafat anunţă concluziile şedinţei CNSU de luni, 31 ianuarie, cu privire la schimbarea regulilor carantinei. 

Raed Arafat va susţine declaraţii de presă la ora 14:00, la sediul Guvernului. Acesta va anunţa concluziile şedinţei CNSU, cu privire la regulile de carantinare din România.

Rămâneţi alături de noi pentru principalele declaraţii. 

" - prin hotărârea CNSU de azi, se elimină terminologia de state aflate sub o anumită culoare care defineşte riscul epidemiologic. Va fi o regulă generală care precizează că se instituie carantina pentru 5 zile pentru persoane care vin în România şi nu prezintă certificatul digital UE sau documente care să ateste vaccinarea completă, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau test PCR în ultimele 72 de ore. 

- excepţii fac copiii mai mici de 12 ani, persoanele aflate în tranzit dacă părăsesc România în 24 de ore, elevii sau studenţii cetăţeni români sau străini cu domiciliul în afara ţării şi care prezintă documente doveditoare, conducătorii vehiculelor cu capacitate mai mare de 2,4 tone, sau cu mai mult de 9 locuri pe scaune, personalul navigant maritim român care se repatriază prin orice mijloc.  Mai sunt şi alte categorii, hotărârea a fost comunicată. 

- carantină 5 zile pentru contacţii direcţi. Exceptaţi sunt cei care au trecut prin boală şi care au maximum 90 de zile de la terminarea perioadei de izolare. Ei nu se mai carantinează la contact direct. În rest, persoanele care intră în contact direct conform definiţiei de caz stau în carantină 5 zile, chiar dacă sunt vaccinaţi", a declarat Raed Arafat. 

VEZI AICI DOCUMENTUL CU TOATE SCHIMBĂRILE

-  De mâine, intră regulă ca cei care au a doua doză de mai mult de 9 luni nu mai au certificatul verde recunoscut. La noi, certificatul este încă pe două doze, dar urmează să fie reglementat acest aspect, ca să intre în concordanţă pe normele europene. Cei care au peste 9 luni de la doza 2 şi nu au doza 3 vor trebui să aibă test. 

- PLF rămâne în vigoare. 

Cine iese din carantină 

- la evenimente private,  nu vorbim de nunţi, ci de căsătorie (n.r. actul căsătoriei), decese, aspecte medicale care necesită ca persoana să iasă din casă chiar dacă e în carantină. Se întocmeşte un document aprobat de DSP, pe un anumit interval de timp. Se stabileşte intervalul orar în care poate ieşi o persoană din carantină. 

- Hotărârea nu necesită aprobare de la Guvern. Vorbim de hotărârea CNSU care se aplică imediat cum este publicată. 

- La acest moment, se poate intra la restaurant, teatru, etc, cu două doze. Certificatul verde trebuie adaptat printr-un act normativ. Când se va face, se va aplica regula generală europeană, adică la 9 luni de la ultima doză trebuie făcut doza booster sau test. Măsura intră în vigoare odată cu regula europeană. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel