Decizia FDA deschide calea pentru vaccinarea cu doza trei

Pfizer-BioNTech a început studiile clinice pentru un vaccin împotriva variantei Omicron  / Foto Pexels
Pfizer-BioNTech a început studiile clinice pentru un vaccin împotriva variantei Omicron / Foto Pexels

Agenția americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat administrarea celei de-a treia doze de vaccin Pfizer pentru vârstnici și persoanele vulnerabile, informează Reuters.

Decizia FDA deschide calea pentru vaccinarea cu a treia doză a milioane de oameni care au primit a doua doză de vaccin cu cel puțin șase luni în urmă. Este vorba de persoane care au peste 65 de ani, pentru cele cu risc crescut de boală severă și pentru cele care sunt expuse în mod regulat la virus.

Modificarea autoizației va permite rapeluri pentru grupuri precum lucrătorii din domeniul sănătății, profesorii și personalul de îngrijire din centrele de zi, lucrătorii din alimentație și cei din adăposturile fără adăpost sau din închisori, a anunțat Janet Woodcock, de la FDA, printr-un comunicat.

Pentru administrarea celei de-a treia doze mai este nevoie de aprobarea Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.

Pfizer a cerut FDA ca administrarea celei de-a treia doze să fie aprobată pentru toate persoanele de peste 16 ani și a prezentat datele săptămâna trecută unui grup de consilieri FDA, notează Mediafax. Grupul a votat însă împotriva propunerii, dar a spus că dovezile au arătat că a treia doză este de ajutor pentru persoanele în vârstă și cele cu risc crescut.

Cîțu, anunț: Din 28 septembrie, doza 3 a vaccinului COVID

Administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19 va începe, în România, cu data de 28 septembrie, a anunțat premierul Florin Cîțu. 

Doza trei este ferm recomandată:

persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe - persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;

persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.

Aceste măsuri sunt deosebit de importante pentru menținerea bunei funcționări a sistemului de sănătate și a unităților de învățământ.
Accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală, a precizat CNCAV.

Cea mai importantă precizare despre doza trei

Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).

Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel. Detaliile privind această recomandare vor fi stabilite în perioada următoare, pe măsură ce vor fi disponibile noi date științifice, a transmis CNCAV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel