Află în articol de ce trebuie să faci o plimbare de 5 minute la fiecare 30 de minute, dacă muncești la birou.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că aproximativ 2 milioane de decese în fiecare an sunt legate de inactivitatea fizică. Instituția a descris un stil de viață sedentar ca fiind printre primele 10 cauze de deces și dizabilitate din lume, scrie Medical News Today.
Numărul de persoane care duc un stil de viață sedentar este în creștere din cauza creșterii comportamentelor sedentare profesionale, cum ar fi munca de birou și utilizarea sporită a dispozitivelor electronice. Se estimează că 60-85% dintre oameni din lume și aproape două treimi dintre copii duc un stil de viață sedentar. Cercetătorii și experții în sănătate se angajează să găsească modalități de a atenua efectele nocive ale acestui stil de viață.
Un nou studiu de la Universitatea Columbia din New York sugerează că câteva minute de exerciții pe parcursul zilei de lucru ar putea fi suficiente pentru a contracara efectele unui stil de viață sedentar. Mai exact, cercetătorii au descoperit că o plimbare de 5 minute la fiecare 30 de minute ar putea compensa efectele sedentarismului. Cercetarea a fost publicată pe 12 ianuarie în Medicine & Science in Sports & Exercise, jurnalul Colegiului American de Medicină Sportivă.
Un stil de viață sedentar are implicații grave asupra sănătății, contribuind la un risc crescut de:
1. boli cardiovasculare
2. diabet
3. hipertensiune arterială
4. obezitate
5. cancere legate de hormoni.
Studiile au arătat, de asemenea, că persoanele care duc un stil de viață sedentar prezintă, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta tulburări de sănătate mintală. Pe de altă parte, oamenii care fac sport tind să raporteze o sănătate mintală mai bună.
Reducerea comportamentului sedentar și creșterea activității fizice este o chestiune de sănătate publică. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă ca adulții să urmărească să stea mai puțin pe tot parcursul zilei. Adulții ar trebui să se angajeze să facă 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată în fiecare săptămână, combinate cu 2 zile de antrenament de forță.
Cu toate acestea, indiferent de cât de activ ești fizic, studiile au arătat că șederea prelungită poate crește riscul unor complicații grave. Pentru a ajuta la reducerea acestor riscuri, cercetătorii și experții în sănătate recomandă să vă ridicați cât mai des de la birou și să vă mișcați.
Pentru studiul de la Universitatea Columbia, 11 participanți au vizitat un laborator unde au stat pentru sesiuni de 8 ore. Li s-a permis să lucreze, să citească și să folosească telefoanele mobile. În timpul sesiunilor sedentare, ei au urmat una dintre cele cinci feluri de exerciții prescrise de cercetători:
1. 1 minut de mers după fiecare 30 de minute de stat
2. 1 minut de mers după 60 de minute de stat
3. 5 minute de mers după fiecare 30 de minute de ședere
4. 5 minute de mers după fiecare 60 de minute de ședere
Fiecare participant a primit, de asemenea, mese standardizate în timpul sesiunilor. Cercetătorii au monitorizat, de asemenea, indicatori cheie de sănătate la intervale stabilite, inclusiv tensiunea arterială și nivelul zahărului din sânge. Astfel, oamenii de știință au descoperit că nivelul zahărului din sânge și al tensiunii arteriale ale participanților au fost reduse după 5 minute de mers pe jos la fiecare 30 de minute de ședere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu