De ce cuvântul "cangur" se traduce "nu înțeleg". Tu știai?

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Tu știai de ce cuvântul "cangur" se traduce "nu înțeleg"? Iată explicația. 

Se spune că în momentul în care au ajuns pentru prima dată în Australia (anul 1788), coloniștii britanici au zărit un animal ciudat care sărea din loc în loc. Aceștia au chemat un aborigen și l-au întrebat prin semne ce animal era acela. Cum băștinașul repeta „kan ghu ru”, englezii au adoptat acel nume pentru animal. După mult timp, cercetătorii au constatat că băștinașul spunea, de fapt, „nu înțeleg”. Era deja prea târziu. Numele animalului a rămas „cangur”.

Acesta este un mamifer marsupial care se folosește în mod sincronizat de ambele membre inferioare pentru a parcurge o distanță terestră mare, scrie shtiu.ro.  Totuși, faptul că are picioarele atât de mari îl ajută pe cangur să parcurgă prin săritură distanțe foarte mari. La unele exemplare de cangur, o săritură din viteză poate să depășească 13 metri în lungime.

Cangurii pot executa același număr de salturi pe secundă la viteze extrem de diferite. Aceste animale reușesc să sară atât de mult datorită tendoanelor lui Ahile, care sunt extrem de lungi. Pentru propulsie, cangurii își folosesc și coada, nu doar picioarele. Cangurii trăiesc în grupuri ce variază în mărime, pornind de la grupuri ce au cel puțin 3-4 membri, la grupuri ce pot avea chiar şi sute de membri, scrie jurnaluluneidadace.ro. Atunci când unul din membrii grupului simte ceva pericol.

Vezi și: Singurul mamifer cu picioare care nu poate merge cu spatele. Te-ai fi gândit?

Despre cangurii pui

Când se nasc, puii de cangur sunt subdezvoltați, nu au păr şi nu văd, şi sunt extrem de mici, cam de mărimea unei alune. Imediat după naştere, instinctiv, se târăsc spre marsupiu, unde îşi vor petrece următoarele luni din viață, sugând lapte matern şi dezvoltându-se, până vor fi suficient de mari pentru a se aventura în lume, potrivit Britannica. După aproximativ 6 luni, puiul începe să petreacă perioade scurte afară din marsupiu. Între vârsta de 8 luni şi 12 luni (depinde pe specie), puiul de cangur devine independent şi părăseşte marsupiul.

O mamă cangur poate produce două tipuri de lapte matern. Unul special pentru puiul din marsupiu, ce încă se dezvoltă, şi altul pentru puiul mai mare, ce nu mai stă în marsupiu dar încă suge, potrivit National Geographic.

Toți cangurii sunt erbivori şi se hrănesc cu iarbă, multă iarbă, diferite plante şi frunze de arbuşti. Mărimea cangurilor variază de la specie la specie, media fiind între 0.8 şi 1.8 metri, femelele fiind mai mici, potrivit Lucky Kangaroos. Cel mai mare este cangurul roşu. Acesta are, în general, între 1.3 şi 1.6 m lungime (masculii), dar au fost exemplare ce au avut aproape 2 m şi peste 85 de kg(caută “Roger kangaroo”).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel