Dacian Cioloș: România e obligată de destin să...

Fostul premier Dacian Cioloș a vorbit despre responsabilitatea României din 2019, când va prelua Președinția Consiliului UE. 

”Preşedinţia aceasta rotativă este o oportunitate şi o responsabilitate în acelaşi timp şi acum depinde cum o să o tratăm. (...) Cred că România e obligată de destin, în perioada următoare, cumva, să-şi asume o anumită viziune legată de Uniunea Europeană, ceea ce ne-am cam ferit să facem de când am intrat în Uniunea Europeană, pentru că, probabil, pentru multă lume, şi mai ales în mediul politic, pentru politicieni, probabil că e mai confortabil să alimentezi ideea aceasta de periferie europeană: noi suntem la periferie, noi nu prea contăm”, a afirmat Cioloş, la GDS, în cadrul dezbaterii intitulate ”Preşedinţia română a Consiliului UE. Cât suntem de pregătiţi?”, organizată de deputatul european Siegfried Mureşan şi Revista 22.

El a adăugat că România poate să influenţeze ceea ce se întâmplă la nivel european în funcţie de forţa pe care o are.

”Nu prea ne-am asumat noi un rol central. Sigur, acum, nici nu trebuie să exagerăm, România poate să influenţeze ce se întâmplă la nivel european în funcţie de ce poate să pună pe masă, de forţa pe care o are. (...) De data asta, vom fi obligaţi cumva, vom fi puşi în postura să ne asumăm şi rolul de producător de idei, de politici europene, deci, să trecem (...) la postura de proactivitate. (...) Este o oportunitate acest lucru, pentru că, chiar dacă agenda europeană de care ne vom ocupa noi în perioada respectivă vine cumva din urmă, foarte puţine lucruri o să le putem aduce noi, ca atare, ca idei noi, ca propuneri legislative noi, pentru că nu e rolul Consiliului, dar viziunea pe care o avem poate să influenţeze foarte mult. Ce anume? Compromisul care va fi adoptat de Consiliu şi de Consiliu şi Parlament, atunci când se adoptă acte normative. Aici e rolul cheie al Preşedinţiei din punctul meu de vedere”, a susţinut Dacian Cioloş.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel