Xi Jinping: China și SUA ar trebui să fie parteneri în loc de rivali

Xi Jinping a   depus un jurământ public de credință față de constituția chineză în cadrul Marii Săli a Poporului.
Xi Jinping a depus un jurământ public de credință față de constituția chineză în cadrul Marii Săli a Poporului.

Președintele chinez Xi Jinping a declarat vineri că SUA și China ar trebui să fie parteneri în loc de rivali, potrivit media de stat.

Întâlnindu-se cu secretarul de stat american Antony Blinken în Beijing, Xi a spus că Beijingul este încântat să vadă Statele Unite încrezătoare, deschise, prospere și în plină dezvoltare, și speră ca Washingtonul să privească și dezvoltarea Chinei într-o lumină pozitivă, a raportat agenția de știri Xinhua, citată de Arab News.

"Aceasta este o problemă fundamentală care trebuie abordată, la fel ca primul nasture de la o cămașă care trebuie pus la loc, pentru ca relația China-SUA să se stabilizeze cu adevărat, să se îmbunătățească și să avanseze", l-a citat agenția pe Xi.

El a adăugat că cele două țări nu ar trebui să fie rivali, ci să se ajute reciproc să reușească în loc să se rănească unul pe altul.

"Am propus respectul reciproc, conviețuirea pașnică și cooperarea câștigătoare pentru a fi cele trei principii fundamentale", a spus Xi, adăugând că a spus de multe ori că planeta este suficient de mare pentru a permite dezvoltarea și prosperitatea ambelor țări.

"Dar există încă probleme de abordat care necesită eforturi suplimentare. Vizita dumneavoastră de data aceasta a fost convenită între președintele (Joe) Biden și mine în apelul nostru telefonic acum câteva săptămâni. Sper să o găsiți productivă", a spus Xi.

După sosirea în China miercuri pentru o vizită de trei zile, Blinken s-a întâlnit cu omologul său, Wang Yi, și cu alți oficiali. Aceasta este a doua sa vizită în China în mai puțin de un an.

Președinții SUA, Joe Biden, și cel chinez, Xi Jinping, s-au întâlnit în San Francisco în noiembrie anul trecut pentru un summit care a deschis calea pentru reluarea comunicațiilor militare și a unei comunicări "clare și deschise" între instituțiile de apărare pentru a evita calculele greșite de ambele părți și pentru a preveni un conflict.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel