Comisia de anchetă pentru alegeri, sesizare către CSM

Bogdan Bolojan / 04 aug 2017 / 16:18
Augustin Lazăr
Augustin Lazăr

Comisia specială de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor privind alegerile prezidenţiale din 2009 a înaintat, vineri, Consiliului Superior al Magistraturii o cerere de respingere a solicitărilor Parchetului General, conform preşedintelui comisiei, Oana Florea. 

Potrivit sursei citate, comisia consideră că refuzul procurorului general Augustin Lazăr de a pune la dispoziţie o copie după dosarul nr. 213/P/2017 referitor la scrutinul din 2009 poate fi interpretat "ca o exercitare a funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă.

"Comisia parlamentară de anchetă în baza colaborării loiale dintre instituții a solicitat în data de 11.07.2017 o copie după dosarul nr. 213/P/2017 clasat în data de 20.06.2017, clasare rămasă definitivă nefiind atacată în termenul legal. 

Domnul Procuror General Augustin Lazăr a refuzat solicitarea comisiei si a emis 2 postări pe Facebook și un comunicat al PICCJ din care am aflat ca a solicitat CSM:
a)    să-și  exercite rolul de garant al independenței justiției;
b)    să sesizeze CCR cu un conflict juridic de natură constituțională intre autoritatea legiuitoare si autoritatea judecătorească;
c)    să ii fie clarificat „dacă poate fi trimis Comisiei Parlamentare, în copie, un dosar în care s-a dispus o soluție de clasare ce vizează infracțiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripție a răspunderii penale”.

[citeste si]

Față de acestea, Comisia parlamentară de anchetă a formulat către CSM o adresă prin care face următoarele precizări:
1.    Comisia parlamentară de anchetă nu a incălcat independența procurorilor asa cum este ea precizată in Legea 304/2004 privind organizarea judiciară art. 64 alin. 2  ”În soluțiile dispuse, procurorul este independent, în condițiile prevăzute de lege”. Solicitarea a fost facută după ce solutia fusese dată.
2.    Nu există un conflict juridic de natură constituțională in sensul celor arătate de domnul Procuror General deoarece Comisia parlamentară a acționat in limitele prerogativelor constituționale, nu și-a arogat drepturi și competențe ale autorității judecatoresti și nu a creat niciun fel de conflict juridic prin solicitarea sa.
3.    CSM nu are in atribuții interpretarea normelor legale acestea fiind atribuția Parlamentului, conform art.69 alin.(1) din Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, “Intervențiile legislative pentru clarificarea sensului unor norme legale se realizează printr-un act normativ interpretativ de același nivel cu actul vizat, prin dispoziții interpretative cuprinse într-un nou act normativ sau prin modificarea dispoziției al cărui sens trebuie clarificat.” Totodată, conform art.18 alin.(2) ”Înalta Curte de Casație și Justiție asigură interpretarea și aplicarea unitară a legii de către celelalte instanțe judecătorești, potrivit competenței sale.

Din aceste considerente am solicitat respingerea cererilor adresate Consiliului Superior al Magistraturii domnului Procuror General.