Nu se poate vorbi de Europa 2020 ignorând îmbătrânirea activă, a declarat, miercuri, la Bruxelles, Codrin Scutaru, secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, în opinia căruia sprijinirea îmbătrânirii active în toate aspectele sale reprezintă ingredientul cheie pentru consolidarea solidarității dintre generațiile viitoare.
Codrin Scutaru a participat miercuri, la Bruxelles, la un seminar organizat de Banca Mondială și Comisia Europeană pe tema îmbătrânirii active, eveniment ce a reunit experți din statele membre ale Uniunii Europene, din Comisia Europeană, și din organizații internaționale de profil, cu scopul de a analiza perspectivele dezvoltării unor politici viitoare pe segmentul de politici pentru îmbătrânire activă, informează un comunicat al Ministerului Muncii.
Dezbaterile s-au concentrat pe raportul Băncii Mondiale privind evoluțiile fenomenului îmbătrânirii active în Bulgaria, Letonia, Polonia şi România. Documentul pune accent pe evoluţiile demografice, din perspectiva natalităţii şi a migraţiei, pe sistemele şi serviciile de sănătate din societăţile aflate în proces de îmbătrânire, mai precis pe îngrijirea pe termen lung, și face referire la participarea pe piața muncii, formarea continuă și politicile de ocupare, productivitatea și inovarea, precum și la nivelul sărăciei și al bunăstării.
Sprijinirea îmbătrânirii active, ingredientul cheie pentru pentru a consolida solidaritatea dintre generațiile viitoare
În intervenția pe care a avut-o la Bruxelles, Codrin Scutaru a semnalat că potrivit previziunilor Comisiei Europene, până în 2060, populaţia cu vârstă de muncă din România, între 20-64, va scădea cu 30 procente, în timp ce numărul celor de peste 65 de ani se va dubla.
“Acest lucru va duce, în opinia mea, la o creştere a ratei de dependenţă, iar pentru a o preveni am constituit deja, la nivelul Ministerului Muncii, o Comisie pentru populaţie. Aceasta are rolul de a veni cu soluţii de stimulare a natalităţii şi de aducere a familiei în prim-planul agendei publice”, a adăugat oficialul MMFPSPV.
Demnitarul român a vorbit și despre lansare Strategie Guvernului pentru îmbătrânire activă pentru perioada 2015 — 2020, elaborată cu ajutorul partenerilor de la Banca Mondială, și a punctat că sprijinirea îmbătrânirii active, în toate aspectele sale, este ingredientul cheie care ar putea consolida solidaritatea dintre generaţiile viitoare.
“Locul persoanelor vârstnice este în familie, nu în afara sa, uitate singure în apartamente sau azile. (...) Pentru că nu putem vorbi de Europa 2020 ignorând îmbătrânirea activă”, a conchis Codrin Scutaru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu