Urmărește emisiunea live


Ce va prevede prima hotărâre de Guvern a lui Dâncu

Vicepremierul Vasile Dâncu a declarat, marţi, că prima sa hotărâre de Guvern se va referi la reînfiinţarea Institutului Naţional de Administraţie. El a precizat că noul Institut va avea un alt concept faţă de precedentul şi, în acest scop, sunt antamaţi deja specialişti din UE.

'Prima hotărâre a mea va fi o hotărâre de Guvern despre reînfiinţarea Institutului Naţional de Administraţie. Nu exact cum a fost, avem cu totul un alt concept, premierul a antamat deja specialişti care vor veni din UE, prin transfer sau prin alte forme de sprijin. Foarte mulţi români care lucrează acolo şi vor să vină acasă pentru câteva luni pentru a lucra la refundamentarea unui institut de formare în administraţie publică', a afirmat Dâncu, la Radio România Actualităţi, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, recâştigarea demnităţii funcţiei publice face parte dintr-o strategie pe care o va lansa public în luna decembrie.

'Recâştigarea demnităţii funcţiei publice face parte dintr-o strategie pe care mi-am propus să o discut în luna decembrie şi să o lansez public. Aici sunt mai multe lucruri. Este o chestiune care vine de la centru, nu sunt întotdeauna de vină oamenii, a existat întotdeauna un control al funcţiei publice, a existat întotdeauna un funcţionar public subordonat politicienilor care veneau la un moment dat. Trebuie văzut până unde se merge cu politizarea. În al doilea rând, este vorba de dreptul oamenilor pentru formare', a menţionat Dâncu.

[citeste si]

Vicepremierul a arătat că trebuie gândit şi modul de salarizare, deoarece mărirea veniturilor nu echivalează cu o integritate sporită.

'Pe de altă parte, este o chestiune privind modul în care gândim salarizarea. Nu poţi să gândeşti o salarizare în funcţie de cine se află mai aproape de decizie. Sunt ministere în care acum salariul unui şofer este mai mare decât al unui secretar de stat din alte zone sau decât al unui director. (...) După ce rezolvăm această problemă, după ce vom găsi resurse, devine o problemă foarte importantă naşterea unei culturi a funcţionarilor publici, a unei culturi de integritate care se poate naşte prin propria asumare, este vorba de codul deontologic, ghidul de carieră. (...) Codul deontologic este foarte important în profesionalizare şi oamenii trebuie să fie stăpâni pe propriul lor destin şi vor fi mult mai responsabili. Mărind salariile, am crezut la un moment dat că se poate face asta, s-au mărit salariile şi nu este mai multă integritate prin asta, dar nici nu poţi să-i ţii pe funcţionarii publici în condiţii indecente de viaţă', a explicat Dâncu.

El a precizat totodată că sunt multe legi care reglementează funcţia publică şi care 'se bat cap în cap'.

'Ce facem acum şi vom discuta în luna decembrie este un cod administrativ. Pentru că sunt foarte multe legi care reglementează funcţia publică - unele se bat cap în cap, sunt duble subordonări. Nu este protejat funcţionarul public sau înaltul funcţionar public. S-au tot făcut legi. S-a introdus, de exemplu, inspectorul de stat, expertul guvernamental care astăzi nu are o funcţie funcţională, ca să folosesc un pleonasm în zona asta. Deci, într-un cod administrativ, vom încerca să corelăm toate aceste lucruri şi să dăm o imagine şi o previzibilitate funcţiei publice', a conchis Vasile Dâncu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel